Dietetyczna szarlotka pod bezową pianką

Dietetyczna szarlotka pod bezową pianką

Dziś prezentujemy przepis na niezwykły deser: dietetyczną szarlotkę z płatków owsianych pod bezową pianką. To pyszne, zdrowe i lekkie danie, które z pewnością pokocha każdy, kto ceni sobie zdrowy styl życia, ale nie chce zrezygnować z słodkości. Starannie dobrane składniki, takie jak płatki owsiane, sprawiają, że ciasto jest nietypowe i oryginalne, a jednocześnie proste do wykonania. Bezowa pianka dodaje deserowi lekkości i delikatności, stanowiąc idealne dopełnienie chrupiącej szarlotki. To doskonała propozycja na podwieczorek, szczególnie dla tych, którzy dbają o linię. Serdecznie polecamy ten przepis!

Składniki:

  • Owsianka:
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1,5 szklanki mleka (1,5% lub 2%)
  • szczypta soli
  • Jabłka:
  • 2-3 słodkie jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 1-2 łyżki rodzynek
  • Pianka:
  • 2 białka
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo:
  • głębokie naczynie żaroodporne i masło do nasmarowania formy

Dietetyczna szarlotka z płatków owsianych – jak zrobić?

  1. Mleko podgrzać i zalać nim płatki owsiane wymieszane ze szczyptą soli. Przykryć i pozostawić do napęcznienia, na minimum 3 godziny, ale można także w lodówce na całą noc.
  2. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę (lub zetrzeć na grubej tarce). Włożyć do rondla, dodać 1/3 szklanki wody i dusić do czasu aż się rozpadną (10-20 minut). W razie potrzeby, w czasie duszenia, dodać więcej wody. Do gotowego, jeszcze ciepłego musu jabłkowego dodać rodzynki, a całość przyprawić do smaku cynamonem.
  3. Przygotować piankę bezową. Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę.
  4. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
  5. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą masła. Na dno wyłożyć namoczone płatki owsiane, następnie rozłożyć równomiernie mus jabłkowy z rodzynkami. Na wierzch położyć ubitą pianę.
  6. Całość wstawić do gorącego piekarnika i piec około 30 minut, do czasu aż pianka urośnie i lekko się przyrumieni.
  7. Smacznego 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli mus jabłkowy wyszedł bardzo kwaśny, można dosłodzić go odrobiną miodu lub syropu z agawy. Należy jednak pamiętać, że gotowa zapieczona dietetyczna szarlotka z płatków owsianych ma na wierzchu bardzo słodką bezową piankę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dietetyczna szarlotka
Następny przepis: Dietetyczna tortilla - light

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode