Diablotki
Kuchnia polska jest pełna smacznych i wyjątkowych potraw, które często odzwierciedlają tradycje regionalne. Diablotki są jednym z tych przysmaków, który rozpala podniebienia swoim pikantnym smakiem. Pierwsze skojarzenie z tą nazwą to oczywiście pikantne potrawy z diabelskim akcentem. I faktycznie, diablotki bywają różnie przyrządzane, ale zawsze cechuje je ten „diabelski” charakter. Oryginalny przepis na diablotki, który przedstawiamy poniżej, to kompozycja mięsa mielonego, cebuli, jajka, bułki tartej i przypraw. Każdy, kto chce doświadczyć prawdziwego smaku polskiej kuchni, powinien spróbować diablotek.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 40 dag żółtego sera
- kostka masła
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- białko
- kminek
- tłuszcz do blachy
Diablotki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy. Ok. 1/3 sera ścieramy na tarce o dużych oczkach, resztę ścieramy na małych.
- Ser drobno starty mieszamy z mąką. Następnie dodajemy miękkie masło, przyprawy i wyrabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
- Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm. Wykrawamy ciastka: trójkąty, kwadraty, romby, lub foremkami wycinamy fantazyjne kształty.
- Ciastka układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy białkiem, posypujemy papryką, kminem oraz startym serem. Pieczemy ok. 15 minut w pregrzanym do temperatury 180 °C piekarniku.
Diablotki – dodatkowe informacje
Diablotki podajemy do zup (np. czystego barszczu) lub jako słoną przekąskę.