Dewolaje z brokułami serkiem topionym
Zapraszamy do skosztowania wyjątkowych dewolajów z brokułami i serkiem topionym. Ten smakowity i elegancki przepis jest zarówno kolorowy, jak i pełen smaku. Dewolaje, znane również jako „angielskie rożki”, są chrupiącymi, panierowanymi roladkami z kurczaka, które w tej wersji zawierają również zdrowe, delikatne brokuły i kremowy ser topiony. Są zarówno satysfakcjonujące, jak i odżywcze. Ten przepis to doskonały pomysł na wykwintny obiad, który zaspokoi zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dewolaje z brokułami i serkiem topionym idealnie komponują się z dowolnymi dodatkami, przekształcając prosty obiad w prawdziwie królewski posiłek.
admin
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 2 serki topione śmietankowe
- 1 jajko
- Olej do smażenia
- Bułka tarta do panierowania
- mąka
- Sól
- Pieprz
Dewolaje z brokułami serkiem topionym – jak zrobić?
- Filet podzielić każdy na 4 kotlety następnie lekko zbić tłuczkiem ,osolić i posypać pieprzem. Brokuła umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Na każdy kotlet położyć kawałek topionego serka i porcję brokuła. Zawinąć dobrze, obtoczyć w mące, następnie umoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Można usmażyć na patelni, najpierw na większym ogniu, potem na mniejszym, żeby się dobrze przesmażyły. Na końcu przykryć pokrywką na parę minut. Można także dewolaje upiec w frytkownicy i wtedy są bardziej chrupiące.
Dodatkowe informacje – Dewolaje z brokułami serkiem topionym
Można dodać do farszu trochę brokułów i kalafiora.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dewolaje w sosie chrzanowym
Następny przepis: Dewolaje z serem i pieczarkami