DESEREK z OWOCEM KAKI i JOGURTEM NATURALNYM
Owoc kaki jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Bogaty w witaminy i minerały z pewnością będzie atrakcyjnym składnikiem wielu przepisów. Dzisiaj prezentujemy jeden z nich – deserek z owocem kaki i jogurtem naturalnym. To lekkie, zdrowe i przede wszystkim pyszne danie, które sprawdzi się idealnie jako zdrowa przekąska czy słodki deser. Jest też proste do przygotowania, co jest dodatkowym atutem. Możemy go zaaplikować w menu dla całej rodziny, ale i dla przyjaciół – z całą pewnością przypadnie im do gustu. Zapraszamy do wypróbowania tego przepisu z owocem kaki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Porcja dla dwulatka
- 2 małe, bardzo dojrzałe owoce kaki (persymona)
- 50 ml naturalnego jogurtu
- Szczypta cynamonu
- Ciasteczko wielozbożowe
Deserek z owocem kaki i jogurtem naturalnym – jak zrobić?
- Owoce dokładnie umyć, oczyścić ze skórki i z ewentualnych pestek. Kaki musi być bardzo dojrzałe (miękki i ciemno pomarańczowoczerwony) w przeciwnym razie owoc jest cierpki. Zmiksować blenderem, a następnie połączyć z jogurtem, posypać szczyptą cynamonu. Podawać maluszkowi z ulubionym ciasteczkiem.
Porady – Dodatkowe informacje
Owoce kaki mogą występować w różnych wariantach kolorystycznych – od jasnego, żółtopomarańczowego po ciemny, pomarańczowoczerwony. Persymona cierpka nadaje się do jedzenia dopiero wtedy, kiedy dojrzeje i zmięknie (w konsystencji powinna przypominać galaretkę).
Podczas kupowania wybieraj owoce okrągłe, mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Nie powinno się kupować persymony bez zielonych liści na wierzchołku.
Jeżeli owoce nie są przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, lepiej jest je kupić twardsze i zostawić, by dojrzały.
Deser dla dzieci od 6 miesiąca
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deserek - soczysta gruszka
Następny przepis: Dewolaje z pieczarkami