Deser warstwowy z karmelową gruszką
Deser warstwowy z karmelową gruszką to idealne rozwiązanie dla tych, którzy poszukują nietypowych propozycji na podwieczorek. To połączenie słodkiej, soczystej gruszki w sosie karmelowym z delikatnym, kremowym mascarpone przyniesie niezapomniane wrażenia smakowe. To propozycja dla tych, którzy nie boją się eksperymentów w kuchni, ale cenią sobie również prostotę i szybkość przygotowywania deserów. Ten przepis łączy w sobie wszystko – jest szybki, prosty i niezwykle smaczny. Poniższy przepis z pewnością powinien znaleźć się w twojej kulinarnym repertuarze.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duża gruszka
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietanki 30%
- 150g biszkoptów
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
Deser warstwowy z karmelową gruszką – jak zrobić?
- W misce ubijamy śmietankę na sztywno. Dodajemy serek i cukier puder i miksujemy jeszcze przez chwilę.
- W garnku karmelizujemy cukier. Pokrojoną w kostkę gruszkę wrzucamy do garnka i dokładnie obtaczamy w karmelu.
- W pucharku lub miseczce układamy warstwowo biszkopty, krem i gruszkę.
Słowa kluczowe: deser z gruszek przepis, deser z gruszkami i mascarpone
Deser warstwowy z karmelową gruszką – dodatkowe informacje
Należy pamiętać, że karmel na gruszkach nie może być gorący.