Deser walentynkowy
Czekoladowe ciasto, aksamitny krem i soczyste owoce to tylko niektóre z elementów, które składają się na ten bajecznie romantyczny deser walentynkowy. Podany w eleganckich pucharkach, przepis ten łączy elementy słodyczy i miłości, idealny do spożywania we dwoje. Idealny na romantyczną kolację czy spotkanie z ukochaną osobą. Coś tak prostego, a jednocześnie wyrafinowanego, stanowi doskonały sposób na pokazanie, jak bardzo komuś na Tobie zależy. Zatem zaplanuj już teraz wyjątkowy deser na Walentynki, aby cieszyć się niezapomnianym wieczorem pełnym miłości.
Składniki:
- na 2 porcje:
- 2 serki homogenizowane waniliowe (200 g)
- 2 galaretki truskawkowe
- czerwony barwnik
- 1/2 litra wody
Deser walentynkowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Serki przekładamy do oddzielnych miseczek. Do każdego dodajemy po 10 łyżek galaretki i mieszamy, aby dokładnie się połączyła z serkiem. Pozostałą galaretkę odstawiamy.
Do jednej z misek z masą serkową dodajemy odrobinę czerwonego barwnika aby przyciemnić kolor. - Na dno pucharka wlewamy galaretkę. Pucharek odstawiamy do lodówki na około 10 minut, aby lekko stężała. Następnie nakładamy drugą warstwę deseru, masę serkową z barwnikiem i ponownie odstawiamy na około 10 minut do lodówki.
- Kiedy masa stężeje nakładamy trzecią warstwę i na kolejne 10 minut odstawiamy do lodówki.
- Jeśli któraś z mas lub galaretka stężeje zanim zdążymy zrobić kolejną warstwę można lekko podgrzać naczynie z masą i wymieszać, wróci do ciekłej konsystencji.
Deser walentynkowy – dodatkowe informacje
Jeśli któraś z mas lub galaretka stężeje zanim zdążymy zrobić kolejną warstwę można lekko podgrzać naczynie z masą i wymieszać, wróci do ciekłej konsystencji.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser szwarcwaldzki z frużeliną malinową
Następny przepis: Deser warstwowy z karmelową gruszką