Deser szwarcwaldzki z frużeliną malinową

Deser szwarcwaldzki z frużeliną malinową

Klasyka niemieckiej kuchni – deser szwarcwaldzki – jest znany i uwielbiany na całym świecie. W tradycyjnej postaci, stanowi przepyszną połączenie intensywnie czekoladowego ciasta z wiśniami i bitą śmietaną. Nasza wariacja na ten temat wykorzystuje słodko-kwasową frużelinę malinową, która dodaje deserowi nieco bardziej letniego, orzeźwiającego charakteru. Wyraziste smaki piernika, gorzkiej czekolady, aromatycznej śmietany i jagodowej niespodzianki idealnie ze sobą grają, tworząc niepowtarzalne doświadczenie kulinarnego szczęścia. Każdy kęs jest wyjątkowy i niezapomniany. Choć jest to nieco bardziej wymagające ciasto, efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie trudy.

Składniki:

  • Sos czekoladowy:
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 30 g śmietany kremówki 30%
  • 50 ml espresso
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 15 g masła
  • Masa śmietanowa:
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 g mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • Oraz:
  • mała puszka frużeliny malinowej lub wiśniowej
  • płatki migdałowe do dekoracji

Deser szwarcwaldzki z frużeliną malinową – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki, wlać kremówkę, dodać cukier, masło, kakao i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masy czekoladowej wlać przestudzone espresso, dokładnie wymieszać i ostudzić.
  2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać mascarpone,a na samym końcu dodać cukier puder.
  3. Do pucharków wlewać na przemian masę czekoladową, część masy śmietanowej, frużelinę malinową aż do wyczerpania składników.
  4. Deser posypać płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki.

Deser szwarcwaldzki z frużeliną malinową – dodatkowe informacje

Jeżeli nie mamy frużeliny można ją zrobić samemu, wystarczy świeże lub mrożone maliny zagotować z cukrem i dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i ugotować gęsty kisiel.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Deser puszysta pianka
Następny przepis: Deser walentynkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode