Deser warstwowy śmietankowo – kakaowy z czekoladą i biszkoptami
Składniki:
- krem
- 2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 1/2 – 3/4 szklanki cukru
- 1 duży budyń śmietankowy
- olejek migdałowy
- 200 g masła
- 2 łyżki kakao
- na pozostałe warstwy:
- kilka biszkoptów
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- bita śmietana
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/4 łyżeczki żelatyny + łyżka wrzątku
- pół łyżeczki cukru pudru
Deser warstwowy śmietankowo – kakaowy z czekoladą i biszkoptami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj biszkopty na tarce o drobnych oczkach, a czekoladę na tarce o grubych oczkach.
Przygotuj kremy. Wymieszaj żółtka z cukrem na gładką masę. Dodaj budyń i 1/2 szklanki mleka, dokładnie mieszając. Zagotuj 1,5 szklanki mleka i powoli dodaj do niego masę jajeczną. Gotuj mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
Ucieraj masło i połącz je stopniowo z ostudzoną masą jajeczno-budyńową. Podziel na dwie równe części. Jedną część użyj do przygotowania kremu śmietankowego, drugą część wymieszaj z kakaem, aby uzyskać krem kakaowy.
Przygotuj bitą śmietanę. Rozpuść żelatynę we wrzątku. Ubij śmietanę na sztywno (na najwyższych obrotach miksera) i w trakcie ubijania dodaj cukier. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę.
Układaj warstwami: czekolada, krem śmietankowy, biszkopty, krem kakaowy, czekolada, krem śmietankowy, biszkopty, krem kakaowy, bita śmietana, czekolada. Wstaw deser do lodówki na kilka godzin.
Słowa kluczowe: deser kakaowy
Deser warstwowy śmietankowo – kakaowy z czekoladą i biszkoptami – dodatkowe informacje
Taki deser możemy dowolnie modyfikować układając inaczej warstwy lub dodając budyniu o innym smaku.