Deser warstwowy śmietankowo - kakaowy z czekoladą i biszkoptami

Deser warstwowy śmietankowo – kakaowy z czekoladą i biszkoptami

Czy jest coś bardziej rozkoszne niż deser warstwowy śmietankowo-kakaowy z czekoladą i biszkoptami? To prawdziwy pokarm dla nie tylko dla podniebienia, lecz także dla oczu. Jego kremowy smak śmietanki idealnie komponuje się z intensywną nutą kakao, biszkoptami oraz czekoladą. Jest to swego rodzaju wezwanie do uczucia słodkich, kakaowych chwil rozkoszy. Kontrast między delikatnością śmietanki a mocą kakao tworzy niesamowite doznanie smakowe. Ten deser jest doskonałym zakończeniem kolacji, ale również wyśmienitym dodatkiem do popołudniowej kawy. Niezależnie od okazji, ten kakaowy deser zawsze będzie doskonałym wyborem.

Składniki:

  • krem
  • 2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 1/2 – 3/4 szklanki cukru
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • olejek migdałowy
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • na pozostałe warstwy:
  • kilka biszkoptów
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • bita śmietana
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/4 łyżeczki żelatyny + łyżka wrzątku
  • pół łyżeczki cukru pudru

Deser warstwowy śmietankowo – kakaowy z czekoladą i biszkoptami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj biszkopty na tarce o drobnych oczkach, a czekoladę na tarce o grubych oczkach.

    Przygotuj kremy. Wymieszaj żółtka z cukrem na gładką masę. Dodaj budyń i 1/2 szklanki mleka, dokładnie mieszając. Zagotuj 1,5 szklanki mleka i powoli dodaj do niego masę jajeczną. Gotuj mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

    Ucieraj masło i połącz je stopniowo z ostudzoną masą jajeczno-budyńową. Podziel na dwie równe części. Jedną część użyj do przygotowania kremu śmietankowego, drugą część wymieszaj z kakaem, aby uzyskać krem kakaowy.

    Przygotuj bitą śmietanę. Rozpuść żelatynę we wrzątku. Ubij śmietanę na sztywno (na najwyższych obrotach miksera) i w trakcie ubijania dodaj cukier. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę.

    Układaj warstwami: czekolada, krem śmietankowy, biszkopty, krem kakaowy, czekolada, krem śmietankowy, biszkopty, krem kakaowy, bita śmietana, czekolada. Wstaw deser do lodówki na kilka godzin.

Słowa kluczowe: deser kakaowy

Deser warstwowy śmietankowo – kakaowy z czekoladą i biszkoptami – dodatkowe informacje

Taki deser możemy dowolnie modyfikować układając inaczej warstwy lub dodając budyniu o innym smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Deser walentynkowy
Następny przepis: Deser z bananami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode