Deser szwarcwaldzki z frużeliną malinową
Klasyka niemieckiej kuchni – deser szwarcwaldzki – jest znany i uwielbiany na całym świecie. W tradycyjnej postaci, stanowi przepyszną połączenie intensywnie czekoladowego ciasta z wiśniami i bitą śmietaną. Nasza wariacja na ten temat wykorzystuje słodko-kwasową frużelinę malinową, która dodaje deserowi nieco bardziej letniego, orzeźwiającego charakteru. Wyraziste smaki piernika, gorzkiej czekolady, aromatycznej śmietany i jagodowej niespodzianki idealnie ze sobą grają, tworząc niepowtarzalne doświadczenie kulinarnego szczęścia. Każdy kęs jest wyjątkowy i niezapomniany. Choć jest to nieco bardziej wymagające ciasto, efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie trudy.
admin
Składniki:
- Sos czekoladowy:
- 40 g gorzkiej czekolady
- 30 g śmietany kremówki 30%
- 50 ml espresso
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 15 g masła
- Masa śmietanowa:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 125 g mascarpone
- łyżka cukru pudru
- Oraz:
- mała puszka frużeliny malinowej lub wiśniowej
- płatki migdałowe do dekoracji
Deser szwarcwaldzki z frużeliną malinową – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki, wlać kremówkę, dodać cukier, masło, kakao i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masy czekoladowej wlać przestudzone espresso, dokładnie wymieszać i ostudzić.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać mascarpone,a na samym końcu dodać cukier puder.
- Do pucharków wlewać na przemian masę czekoladową, część masy śmietanowej, frużelinę malinową aż do wyczerpania składników.
- Deser posypać płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki.
Deser szwarcwaldzki z frużeliną malinową – dodatkowe informacje
Jeżeli nie mamy frużeliny można ją zrobić samemu, wystarczy świeże lub mrożone maliny zagotować z cukrem i dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i ugotować gęsty kisiel.