Deser mascarpone z bezą i wiśniami

Deser mascarpone z bezą i wiśniami

Deser mascarpone z bezą i wiśniami to wykwintne danie, które roztacza przed nami całą feerię smaków. Kremowy mascarpone łączy się tu z soczystymi wiśniami, tworząc doskonałą kompozycję. Słodko-kwasowy smak owoców idealnie komponuje się z gładką, lekką bezą, dla którą wykonujemy proste ciasto. Ta smakowita propozycja jest nie tylko apetyczna, ale też niesamowicie elegancka. Idealna na wyjątkową okazję, ale takżeżeby zaszaleć trochę na co dzień. Ta wariacja na temat deseru z mascarpone i wiśniami z pewnością zachwyci każdego wielbiciela słodkości.

Składniki:

  • 250 g sera mascarpone
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 opakowanie gotowych bezików
  • Sos wiśniowy
  • 1 opakowanie wiśni mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Deser mascarpone z bezą i wiśniami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Rozmrożone wiśnie zagotować z cukrem, odlać wcześniej trochę soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zagotować całość – ma powstać delikatny kisiel.
  2. 1 szklankę śmietany ubić z cukrem pudrem, dodać ser mascarpone i krótko ubić.
  3. Czekoladę z 1/2 szklanki śmietanki rozpuścić na parze.
  4. Na dno pucharka pokruszyć 1-2 bezy.
  5. Bezy polać czekoladą, następnie rozłożyć krem mascarpone.
  6. Krem polać sosem wiśniowym i rozłożyć wiśnie.
  7. Po wierzchu posypać deser pokruszoną bezą.

Deser mascarpone z bezą i wiśniami – dodatkowe informacje

Składniki na 8 porcji. W sezonie letnim używamy świeżych wiśni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Deser malinowy na zimno
Następny przepis: Deser misie w kąpieli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode