Deser dla diabetyków
Przygotowanie deseru dla osoby z cukrzycą może wydawać się skomplikowane, ale dzięki naszemu przepisowi, zrozumiesz jak to zrobić łatwo i szybko. Ten przepis na deser dla diabetyków jest doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą cieszyć się słodkim smakiem, jednocześnie dbając o swoją dietę. Składniki są starannie dobrane, biorąc pod uwagę indeks glikemiczny oraz zapewnienie smaku, który zadowoli nawet najbardziej wymagających łasuchów. Czerstwe owoce i galaretka o niskim indeksie glikemicznym sprawią, że ten deser stanie się ulubionym dla każdego diabetyka.
admin
Składniki:
- Galaretka truskawkowa:
– 1 szklanka truskawek
– 1 szklanka wody
– 3 łyżki żelatyny - Biała warstwa:
– 2 serki homogenizowane naturalne
– Trochę wody
– 4 łyżeczki żelatyny - Dodatkowo:
– 2 szklanki truskawek
– Kilka wafelków bezcukrowych
Deser dla diabetyków – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Galaretka: Owoce zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 15 minut do miękkości truskawek, zmiksować blenderem i dodać żelatynę. Mieszać tak długo, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Do pucharków ułożyć po kilka pokrojonych truskawek i zalać je galaretką.
Wstawić do lodówki. - Biała warstwa: Żelatynę namoczyć w paru łyżkach wody, a gdy napęcznieje podgrzać ją do rozpuszczenia, połączyć z serkami, dokładnie wymieszać.
Nałożyć na stężoną galaretkę.
Wafelki pokroić w paseczki i udekorować nimi wierzch deseru.
Schłodzić w lodówce.
Deser dla diabetyków – dodatkowe informacje
Przepis na 4 porcje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser czekoladowy na mleczku kokosowym
Następny przepis: Deser-domowe ptasie mleczko.