Deser-domowe ptasie mleczko.

Deser-domowe ptasie mleczko.

Domowe ptasie mleczko to przysmak, który rozpływa się w ustach i sprawia, że każda chwila staje się nieco bardziej wyjątkowa. Ten delikatny, piankowy deser zaledwie stopniowo uwalnia swój słodki, kremowy smak, idealnie zbalansowany przez chrupiącą czekoladę. Z przygotowaniem tego klasycznego, polskiego deseru poradzi sobie nawet kulinarny początkujący. Wykorzystanie śmietany kremówki w składnikach gwarantuje niezrównany smak i konsystencję. Przygotuj to tradycyjne, polskie danie w swoim domu i zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół jego kuszącym smakiem.

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany kremówki o zawartości tłuszczu 30%
  • 2 białka
  • cukier puder do smaku
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)

Deser-domowe ptasie mleczko – jak zrobić?

  1. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem do smaku.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier waniliowy.
  3. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić.
  4. Do śmietany dodać żelatynę i ubite białka, dokładnie wymieszać.
  5. Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Wyłożyć przygotowaną masę i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  6. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, trochę przestudzić. Stężone ptasie mleczko wyjąć z formy, pokroić i polać rozpuszczoną czekoladą. Odstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.

Słowa kluczowe: deser z śmietany kremówki

Deser-domowe ptasie mleczko – dodatkowe informacje

Jeżeli do masy dodamy trochę soku z cytryny, to będziemy mieli cytrynowy smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Deser dla diabetyków
Następny przepis: Deser truskawkowy dla niemowląt po 9 miesiącu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode