Delikatny filet z kurczaka w sosie pomidorowym

Delikatny filet z kurczaka w sosie pomidorowym

Przedstawiamy przepis na delikatne filety z kurczaka w sosie pomidorowym – danie pełne aromatu i smaku, które zachwyci każdego miłośnika mięsa drobiowego. Jest to potrawa przygotowana z dbałością o najdrobniejsze detale, co przekłada się na jej niepowtarzalny gust. Filet z kurczaka zamienia się w prawdziwe dzieło kulinarne, dzięki połączeniu z intensywnie pomidorowym sosem. Ta propozycja to świetny pomysł na rodzinny obiad czy kolację na co dzień. Ciesz się wyśmienitym smakiem i aromatem, które rozpieszczą Twoje zmysły.

Składniki:

  • 1 filet podwójny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki lub listki bazylii do dekoracji

Delikatny filet z kurczaka w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. Fileta umyć i pokroić w słupki lub kostkę.
  2. Na rozgrzaną patelnię z olejem dodać fileta i usmażyć na rumiano.
  3. Gdy mięso będzie zarumienione, dodać cebulę krótko podsmażyć.
  4. Następnie wlać wodę i dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz.
  5. Pod koniec, gdy mięso będzie miękkie, dodać mąkę i śmietanę i całość dusić razem ok. 5 min.

Sposób przygotowania:

Delikatny filet z kurczaka w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje

Warto pamiętać o przykryciu mięsa jest ono wtedy kruche i soczyste.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Delikatny biszkopt z kremem i krówkami
Następny przepis: Delikatny sernik z mascarpone i truskawkami na biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode