Daquas
Daquas to prawdziwy klasyk polskiego cukiernictwa, który nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. To delikatne, kruche ciasteczka, wykonane z białek i cukru, które dzięki dodatku orzechów i bakalii zyskują niepowtarzalny smak. Lekko chrupiące z zewnątrz, a w środku cudownie miękkie, stanowią idealny balans tekstur. Doskonałym zwieńczeniem tych smakołyków jest cienka warstwa lukru. Daquas to nieodłączna część tradycji, jednocześnie wystarczająco uniwersalne, by z powodzeniem podawać je na różne okazje. Pełne aromatu i subtelnego smaku, zdobią stoły nie tylko w Polsce, ale również za granicą. Ta łatwa w wykonaniu magia kulinarnych smaków zasługuje na uwagę każdego amatora słodkości.
admin
Składniki:
- Beza:
- 6 dużych białek
- szczypta soli
- 30 dag cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 8 suszonych daktyli (drobno pokrojonych) lub 60 g rodzynek
- Krem:
- 250g serka mascarpone
- 300 ml.śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 15 dag kajmaku
- 1/2 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
- 10 posiekanych daktyli lub 70g rodzynek
Daquas – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Beza: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Na koniec wlać sok z cytryny. Zmiksować, wymieszać z daktylami lub rodzynkami. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi o średnicy 23 cm.
Masy z białek wyłożyć na okręgi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 min. zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. - Krem: Serek i śmietanka powinny być schłodzone. Serek wymieszać z kajmakiem. Śmietankę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone i kajmakiem, mieszając delikatnie szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać.
- Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć kremem, przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami.
Daquas – dodatkowe informacje
Zamiast daktyli można dodać rodzynki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: De volaille z topionym serem
Następny przepis: DEKORACJA - ŁABĘDŹ WYCIĘTY Z JABŁKA