Daquas

Daquas

Daquas to prawdziwy klasyk polskiego cukiernictwa, który nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. To delikatne, kruche ciasteczka, wykonane z białek i cukru, które dzięki dodatku orzechów i bakalii zyskują niepowtarzalny smak. Lekko chrupiące z zewnątrz, a w środku cudownie miękkie, stanowią idealny balans tekstur. Doskonałym zwieńczeniem tych smakołyków jest cienka warstwa lukru. Daquas to nieodłączna część tradycji, jednocześnie wystarczająco uniwersalne, by z powodzeniem podawać je na różne okazje. Pełne aromatu i subtelnego smaku, zdobią stoły nie tylko w Polsce, ale również za granicą. Ta łatwa w wykonaniu magia kulinarnych smaków zasługuje na uwagę każdego amatora słodkości.

Składniki:

  • Beza:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 30 dag cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli (drobno pokrojonych) lub 60 g rodzynek
  • Krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 300 ml.śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 15 dag kajmaku
  • 1/2 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
  • 10 posiekanych daktyli lub 70g rodzynek

Daquas – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Beza: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Na koniec wlać sok z cytryny. Zmiksować, wymieszać z daktylami lub rodzynkami. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi o średnicy 23 cm.
    Masy z białek wyłożyć na okręgi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 min. zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez 90 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
  2. Krem: Serek i śmietanka powinny być schłodzone. Serek wymieszać z kajmakiem. Śmietankę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone i kajmakiem, mieszając delikatnie szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać.
  3. Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć kremem, przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami.

Daquas – dodatkowe informacje

Zamiast daktyli można dodać rodzynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: De volaille z topionym serem
Następny przepis: DEKORACJA - ŁABĘDŹ WYCIĘTY Z JABŁKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode