DEKORACJA - ŁABĘDŹ WYCIĘTY Z JABŁKA

DEKORACJA – ŁABĘDŹ WYCIĘTY Z JABŁKA

Ten wyjątkowy przepis na dekorację w postaci łabędzia z jabłka to świetny sposób na ozdobienie stołu podczas eleganckiego przyjęcia lub romantycznej kolacji. Wydawać by się mogło, że wykonanie takiej kompozycji jest trudne, ale z naszymi wskazówkami każdy może z powodzeniem stworzyć swój własny, mały, jadalny arcydzieło. Atrakcyjny wygląd łabędzia z jabłka, łączy w sobie elegancję i prostotę, a delikatny smak jabłka stanowi idealną przekąskę lub dodatek do deserów. Udekoruj swój stół tą wyjątkową dekoracją i zaskocz swoich gości.

Składniki:

  • Jabłko
  • Ostry nożyk

Dekoracja – łabędź wycięty z jabłka – jak zrobić?

  1. Wyciąć podany na zdjęciu kształt z jabłka. Odciąć gruby plaster jabłka, odłożyć go na bok, bo posłuży nam do wycięcia szyi i głowy. Odciąć z boku jabłka pod kątem prostym dwie części, z których wytniemy skrzydła.
  2. Wyciąć skrzydła z przygotowanych wcześniej dwóch części jabłka, dokonując czterech obustronnych cięć pod kątem prostym. Ułożyć z wykonanych płatków skrzydła.
  3. Z odciętego plastra jabłka wyciąć szyję z głową i osadzić w jabłku za pomocą połowy wykałaczki (jak na zdjęciu). Ułożyć wykonane skrzydła w uprzednio wycięte miejsca.

DEKORACJA – ŁABĘDŹ WYCIĘTY Z JABŁKA – dodatkowe informacje

Dobrze jest wybrać jabłko w ciemnym kolorze, bo będzie widoczny kontrast kształtów.

Żeby dekoracja nie ściemniała, należy skropić ją sokiem cytrynowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Daquas
Następny przepis: lukier królewski do dekoracji pierniczków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode