Danie jednogarnkowe - pulpety wieprzowo-wołowe w sosie grzybowym z makaronem

Danie jednogarnkowe – pulpety wieprzowo-wołowe w sosie grzybowym z makaronem

Danie jednogarnkowe – pulpety wieprzowo-wołowe w sosie grzybowym z makaronem to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni domowej. To przepis, który łączy w sobie najlepsze smaki polskiej kuchni – mięsne, soczyste pulpety z dodatkiem wołowiny, podane w aromatycznym, grzybowym sosie. Całość doskonale komponuje się z makaronem, który idealnie chłonie sos, sprawiając, że każdy kęs to jedno wielkie doznania smakowe. Dlatego jeżeli szukasz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepłą kolację, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Plus, jest to danie jednogarnkowe, co oznacza mniej naczyń do mycia i więcej czasu dla siebie!

Składniki:

  • Pulpety:
  • 1/2 kg mielonego świeżego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Mąka do obtoczenia pulpecików
  • Olek do smażenia
  • Sos grzybowy:
  • 10 kapeluszy leśnych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki)
  • 1 średnia cebula
  • Masło i smalec do smażenia
  • Do smaku sól i pieprz
  • 1/2 szklanki grubego makaronu
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 1 kostka rosołowa, drobiowa.

Danie jednogarnkowe – pulpety wieprzowo-wołowe w sosie grzybowym z makaronem – jak zrobić?

  1. Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na mieszanym tłuszczu, dodać pokrojone w paski grzyby – całość dusić około 10 minut, oprószyć solą i pieprzem. Przestudzić, zmiksować na malutkie kawałki.
  2. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w kosteczkę. Do mięsa dodać jajko, cebulę, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Wyrobić mięso, uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  3. 1 litr wody zagotować z kostką rosołową, dodać pulpeciki, gotować około 3 minut. Wsypać makaron, gotować na pół twardo, ciągle mieszać by makaron nie kleił się do dna garnka. Następnie dodać zmiksowane grzyby – gotować do miękkości makaronu, doprawić przyprawami do smaku. Zabielić śmietaną. Spożywać zaraz po ugotowaniu, posypać zieleniną. Dania nie zagęszczać mąką, danie jest dość gęste.

dodatkowe informacje – Danie jednogarnkowe – pulpety wieprzowo-wołowe w sosie grzybowym z makaronem

Zamiast mięsa mieszanego można użyć mięsa wołowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dakłas a'la Sowa
Następny przepis: Danie jednogarnkowe z makaronem i mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode