Dakłas a'la Sowa

Dakłas a’la Sowa

Dakłas à la Sowa to elegancka i przepyszna propozycja dla miłośników słodkości. Ten unikalny torcik o subtelnej teksturze i intensywnym smaku jest jednym z najbardziej znanych deserów cukierni Sowa. Doskonale łączy w sobie kruchy bezy dakłas z odrobiną masłowej krówkówki oraz kremu z białej czekolady, co czyni go wyjątkowo delikatnym dla podniebienia. Inspirujący torcik Dakłas jest nie tylko cudownie smaczny, ale także przyciąga swoim wyglądem, sprawiając, że staje się wyjątkowy na każdym stole. Eksperymentując z własnym wariantem tego przysmaku, masz szansę odkryć sztukę cukierniczą na nowo.

Składniki:

  • beza:
    • 6 białek
    • szczypta soli
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki cukru pudru
  • krem:
    • 250 g mascarpone
    • 400 ml śmietany kremówki 30%
    • 100 g masy kajmakowej z puszki
    • pół szklanki orzechów włoskich
    • 10 fig
  • kakao do posypania

Dakłas a’la sowa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Daskos a'la Sowa

    1.

    BEZA:

    Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na papierze do pieczenia odrysowujemy (od tortownicy lub talerza) dwa koła o średnicy 22-25 cm. Układamy papier na blasze do pieczenia (jeśli nie zmieszczą się na jednym poziomie, można upiec na dwóch – polecam wtedy włączyć termoobieg). Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodajemy po jednej łyżce obu rodzajów cukru.Białka powinny być błyszczące. Dzielimy masę na dwie części i rozsmarowujemy na papierze tak, aby pokrywały się z narysowanymi kołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130-140°C. Pieczemy ok 90 minut, do momentu aż beza lekko się zarumieni i dobrze wysuszy w środku. Po upieczeniu pozostawiamy blaty do całkowitego wystudzenia.

  2. Orzechy siekamy na drobniejsze części, figi kroimy na cieniutkie plasterki. Do jednej miski wkładamy mascarpone z masą karmelową i mieszamy łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietanę. Obie masy delikatnie łączymy łyżką (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie!). Na koniec wsypujemy posiekane bakalie. Krem chowamy do lodówki. Gdy blaty będą gotowe, na jednym krążku bezy rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy kakao. Schładzamy.

Słowa kluczowe: dakłas sowa przepis, tort daquas sowa, dacquoise sowa, tort dakłas sowa cena, tort dacquoise sowa, tort dakłas sowa, daquas sowa, dakłas sowa

Dakłas a’la Sowa – dodatkowe informacje

Latem dakłas sowa lubię przygotować dzień wcześniej żeby spoko nie wystygła, teraz zimą można ją szybciutko schłodzić na parapecie;P


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Daktylowiec
Następny przepis: Daktylowe ciasto z karmelową polewą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode