Danie jednogarnkowe – pulpety wieprzowo-wołowe w sosie grzybowym z makaronem
Danie jednogarnkowe – pulpety wieprzowo-wołowe w sosie grzybowym z makaronem to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni domowej. To przepis, który łączy w sobie najlepsze smaki polskiej kuchni – mięsne, soczyste pulpety z dodatkiem wołowiny, podane w aromatycznym, grzybowym sosie. Całość doskonale komponuje się z makaronem, który idealnie chłonie sos, sprawiając, że każdy kęs to jedno wielkie doznania smakowe. Dlatego jeżeli szukasz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepłą kolację, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Plus, jest to danie jednogarnkowe, co oznacza mniej naczyń do mycia i więcej czasu dla siebie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Pulpety:
- 1/2 kg mielonego świeżego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka
- Sól, pieprz do smaku
- Mąka do obtoczenia pulpecików
- Olek do smażenia
- Sos grzybowy:
- 10 kapeluszy leśnych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki)
- 1 średnia cebula
- Masło i smalec do smażenia
- Do smaku sól i pieprz
- 1/2 szklanki grubego makaronu
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 1 kostka rosołowa, drobiowa.
Danie jednogarnkowe – pulpety wieprzowo-wołowe w sosie grzybowym z makaronem – jak zrobić?
- Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na mieszanym tłuszczu, dodać pokrojone w paski grzyby – całość dusić około 10 minut, oprószyć solą i pieprzem. Przestudzić, zmiksować na malutkie kawałki.
- Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w kosteczkę. Do mięsa dodać jajko, cebulę, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Wyrobić mięso, uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- 1 litr wody zagotować z kostką rosołową, dodać pulpeciki, gotować około 3 minut. Wsypać makaron, gotować na pół twardo, ciągle mieszać by makaron nie kleił się do dna garnka. Następnie dodać zmiksowane grzyby – gotować do miękkości makaronu, doprawić przyprawami do smaku. Zabielić śmietaną. Spożywać zaraz po ugotowaniu, posypać zieleniną. Dania nie zagęszczać mąką, danie jest dość gęste.
dodatkowe informacje – Danie jednogarnkowe – pulpety wieprzowo-wołowe w sosie grzybowym z makaronem
Zamiast mięsa mieszanego można użyć mięsa wołowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dakłas a'la Sowa
Następny przepis: Danie jednogarnkowe z makaronem i mięsem mielonym