Czerwona kapusta na święta

Czerwona kapusta na święta

„Chciałbym podzielić się z Wami przepisem, który od lat króluje na moim wigilijnym stole. To tradycyjne danie, które nadaje kolor i smak naszym świątecznym ucztom – czerwona kapusta na święta. To posiłek, który przygotowuje się niemal w każdym polskim domu na Wigilię. Choć wydaje się banalny, ma w sobie coś wyjątkowego. Składniki są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy zachwyca każdego, kto ma okazję go spróbować. Ten przepis na czerwoną kapustę na święta to gwarantowany sukces wśród Twoich gości. Kapusta czerwona wigilijna – danie, które zasługuje na szczególne uznanie.”

Składniki:

  • czerwona kapusta (średniej wielkości główka): 1 sztuka
  • rodzynki sułtańskie: 1 szklanka
  • cukier muscovado lub inny brązowy: 5-6 łyżek
  • ocet winny jabłkowy: 3 łyżki
  • sok z cytryny: 1-2 łyżki
  • mus z jabłek i gruszek: 6-8 łyżek
  • cebula (obrana): 1 sztuka
  • sól: 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony: 0,5 łyżeczki
  • cebulka prażona: 2 łyżki (opcjonalnie)
  • masło: 2 łyżki
  • olej rzepakowy: 4 łyżki
  • konfitura z jeżyn, czarnej porzeczki, śliwek lub inna kwaskowata: 1-2 łyżki
  • woda (przegotowana) do podlania kapusty: 100 ml

Czerwona kapusta na święta – jak zrobić?

  1. Cebulę pokroić w kostkę. Kapustę umyć, usunąć głąb, liście poszatkować. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, przesmażyć 1-2 minuty (cały czas mieszając). Dodać kapustę, rodzynki i cukier, wymieszać, dusić pod przykryciem 30 minut.
  2. Do kapusty dodać sól, pieprz, ocet winny, sok z cytryny, konfiturę, mus z jabłek i gruszek ( można zastapić owocami), masło, cebulkę prażoną, wymieszać, dusić 60 minut. Kapustę przemieszać co 15 minut. Dodać sól do smaku, wymieszać. Można dodać też 2-3 łyżki mąki pszennej ( 5 minut przed końcem duszenia kapusty). Podawać do kaczki, pieczeni itp.

Czerwona kapusta na święta – dodatkowe informacje

Jeżeli nie masz musu z jabłek i gruszek, możesz zastąpić go dodatkiem 2 jabłek i gruszki. Jeżeli jednocześnie pieczesz kaczkę, dodaj do kapusty trochę tłuszczu pozostałego po jej upieczeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czerwona kapusta
Następny przepis: Czerwone korale - ciasto z porzeczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode