Czekośliwka - krem / dżem śliwkowy z czekoladą

Czekośliwka – krem / dżem śliwkowy z czekoladą

Tajemniczo brzmiąca „Czekośliwka” to niezwykłe połączenie słodkich, aromatycznych śliwek z nutą intensywnej, pełnej rozkoszy czekolady. Ten kremowy dżem śliwkowo czekoladowy to prawdziwa esencja komfortowego domowego smaku, który dodaje uroku codziennym śniadaniom, a także stanowi wyjątkowy dodatek do różnego rodzaju deserów. Czekośliwka to smak, który błyskawicznie podbija serca wszystkich łasuchów! Rozpływające się w ustach połączenie śliwkowego dżemu z czekoladą otwiera przed nami zupełnie nowe doznania kulinarne. Czy jesteś gotów na tę słodko-gorzką przygodę?

Składniki:

  • 2 kilogramy śliwek
  • 50 gramów gorzkiego odtłuszczonego kakao, na przykład Wedel czy Deco Moreno
  • 1/2 – 1 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 opakowania cukru waniliowego po 16 gramów (lub laska wanilii)

Czekośliwka – krem / dżem śliwkowy z czekoladą – jak zrobić?

  1. Śliwki myjemy, przebieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem i gotujemy/ smażymy co jakiś czas mieszając mniej więcej przez godzinę(1 h – 1,5h). Jeśli używacie laski wanilii dodajcie ją teraz – laskę kroimy na pół, wydrążamy ziarenka, dodajemy do owoców razem z zdrewniałą częścią, której przed miksowaniem dżemu się pozbywamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy*. Gotujemy jeszcze chwilę – śliwki powinny się rozgotować i pływać w syropie, po tym czasie, masę miksujemy blenderem.
  2. W szklance rozrabiamy kakao z odrobiną dżemu, dokładnie mieszamy i wlewamy do reszty śliwek, mieszając aby nie było grudek. Przyprawiamy cynamonem. Gotujemy do rozpuszczenia kakao ok. 10 minut.
  3. Gorącą pakujemy do słoików i odwracamy do góry dnem. Możemy pasteryzować, ok 15 minut od zagotowania,na ściereczce, w wodzie do 3/4 wysokości słoików.

Słowa kluczowe: dżem śliwkowo czekoladowy, dżem śliwkowy z czekoladą

Czekośliwka – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy aby dżem śliwkowo czekoladowy był jeszcze bardziej czekoladowy pod koniec gotowania dodajmy tabliczkę gorzkiej 60% czekolady.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekośliwka lub śliwkowe powidła z kakao bez mieszania
Następny przepis: Czernina (Soplicowa czarna polewka) !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode