Czekośliwka – krem / dżem śliwkowy z czekoladą
Tajemniczo brzmiąca „Czekośliwka” to niezwykłe połączenie słodkich, aromatycznych śliwek z nutą intensywnej, pełnej rozkoszy czekolady. Ten kremowy dżem śliwkowo czekoladowy to prawdziwa esencja komfortowego domowego smaku, który dodaje uroku codziennym śniadaniom, a także stanowi wyjątkowy dodatek do różnego rodzaju deserów. Czekośliwka to smak, który błyskawicznie podbija serca wszystkich łasuchów! Rozpływające się w ustach połączenie śliwkowego dżemu z czekoladą otwiera przed nami zupełnie nowe doznania kulinarne. Czy jesteś gotów na tę słodko-gorzką przygodę?
admin
Składniki:
- 2 kilogramy śliwek
- 50 gramów gorzkiego odtłuszczonego kakao, na przykład Wedel czy Deco Moreno
- 1/2 – 1 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 opakowania cukru waniliowego po 16 gramów (lub laska wanilii)
Czekośliwka – krem / dżem śliwkowy z czekoladą – jak zrobić?
- Śliwki myjemy, przebieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem i gotujemy/ smażymy co jakiś czas mieszając mniej więcej przez godzinę(1 h – 1,5h). Jeśli używacie laski wanilii dodajcie ją teraz – laskę kroimy na pół, wydrążamy ziarenka, dodajemy do owoców razem z zdrewniałą częścią, której przed miksowaniem dżemu się pozbywamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy*. Gotujemy jeszcze chwilę – śliwki powinny się rozgotować i pływać w syropie, po tym czasie, masę miksujemy blenderem.
- W szklance rozrabiamy kakao z odrobiną dżemu, dokładnie mieszamy i wlewamy do reszty śliwek, mieszając aby nie było grudek. Przyprawiamy cynamonem. Gotujemy do rozpuszczenia kakao ok. 10 minut.
- Gorącą pakujemy do słoików i odwracamy do góry dnem. Możemy pasteryzować, ok 15 minut od zagotowania,na ściereczce, w wodzie do 3/4 wysokości słoików.
Słowa kluczowe: dżem śliwkowo czekoladowy, dżem śliwkowy z czekoladą
Czekośliwka – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy aby dżem śliwkowo czekoladowy był jeszcze bardziej czekoladowy pod koniec gotowania dodajmy tabliczkę gorzkiej 60% czekolady.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekośliwka lub śliwkowe powidła z kakao bez mieszania
Następny przepis: Czernina (Soplicowa czarna polewka) !