Czernina (Soplicowa czarna polewka) !

Czernina (Soplicowa czarna polewka) !

Czernina jest unikalnym daniem kuchni polskiej, które posiada wiele regionalnych odmian. To aromatyczna zupa przygotowywana na bazie krwi zwierzęcej, najczęściej kaczej lub króliczej. Soplicowa czarna polewka to specjalna wersja czerniny, która zdobyła rozgłos dzięki literackiej adaptacji. Tradycyjna 'czarna polewka’, jak opisywał ją Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”, ma wyjątkowo głęboki smak i barwę. Nasz przepis na czerninę z królika pozwoli ci poznać ten niepowtarzalny smak. Soplicowa czarna polewka zawiera w sobie esencję polskiej kuchni, przenosząc tradycję na współczesny stół.

Składniki:

  • Cała kaczka z podrobami
  • Włoszczyzna jak na rosół
  • Ziela angielskie, liście laurowe
  • Około 6-10 suszonych grzybków
  • Około 6-10 suszonych śliwek
  • Około 6-10 suszonych ćwiartek jabłek
  • Około 6-10 połówek gruszek
  • 400 ml krwi z octem, wodą i solą
  • Sól, pieprz
  • Śmietana do zabielenia zupy
  • 2-3 łyżki mąki

Czernina (soplicowa czarna polewka) ! – jak zrobić?

  1. Jak przygotować krew? Do słoika nalewamy około 70 ml przegotowanej, zimnej wody, oraz łyżkę stołową octu (by krew nie skrzepła) i pół łyżeczki soli. Do takiego roztworu bezpośrednio spuszczamy krew ciągle mieszając. Roztwór z krwi wstawiamy na 1 dobę do lodówki. Po tym czasie możemy gotować zupę.

    Ale kto się brzydzi lepiej poprosić gospodarza albo rzeźnika:)

  2. czernina

    Najpierw gotujemy tradycyjny rosół na kaczce, z włoszczyzną ziołami i podrobami. Gdy mięso jest już prawie miękkie po około 1 h do 1,5 h to dodajemy suszone grzybki oraz suszone owoce. Gotujemy tak przez około 1 h aż grzybki będą miękkie. Po tym czasie do roztworu z krwi dodajemy około 2- 3 łyżek mąki i energicznie mieszamy. Krew z mąką wlewamy do zupy i tak gotujemy około 10 minut.

  3. czernina

    Następnie zupę zdejmujemy z ognia i wlewamy zahartowaną zupą śmietanę. Zupa powinna mieć smak słodko – kwaśny. Doprawiamy wg siebie solą, cukrem, pieprzem. Zupa świetnie smakuję z domowym, jajecznym makaronem.

Czernina (soplicowa czarna polewka) ! – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Jak przygotować krew? Do słoika nalewamy około 70 ml przegotowanej, zimnej wody, oraz łyżkę stołową octu (by krew nie skrzepła) i pół łyżeczki soli. Do takiego roztworu bezpośrednio spuszczamy krew ciągle mieszając. Roztwór z krwi wstawiamy na 1 dobę do lodówki. Po tym czasie możemy gotować zupę.

Ale kto się brzydzi lepiej poprosić gospodarza albo rzeźnika:)

2. Najpierw gotujemy tradycyjny rosół na kaczce, z włoszczyzną ziołami i podrobami. Gdy mięso jest już prawie miękkie po około 1 h do 1,5 h to dodajemy suszone grzybki oraz suszone owoce. Gotujemy tak przez około 1 h aż grzybki będą miękkie. Po tym czasie do roztworu z krwi dodajemy około 2- 3 łyżek mąki i energicznie mieszamy. Krew z mąką wlewamy do zupy i tak gotujemy około 10 minut.

3. Następnie zupę zdejmujemy z ognia i wlewamy zahartowaną zupą śmietanę. Zupa powinna mieć smak słodko – kwaśny. Doprawiamy wg siebie solą, cukrem, pieprzem. Zupa świetnie smakuję z domowym, jajecznym makaronem.

Porady – Czernina (Soplicowa czarna polewka) – dodatkowe informacje

Moi rodzice pochodzą ze Zduńskiej Woli z woj. łódzkiego (dawne sieradzkie) i odkąd pamiętam mama zawsze gotuje czerninę. Kiedyś tata hodował kaczki i co niedzielę na naszym stole była Soplicowa zupa. Dziś hodowli nie ma, a żywe kaczki kupuje sporadycznie. Mój tata sam spuszcza krew z kaczki, ale zaprawioną octem krew można kupić u jakiegoś gospodarza.

Od dziecka jadam tę zupę, może dlatego mnie nie obrzydza bo nauczyli mnie rodzice ją wielbić 🙂 Wg moich rodziców profanacją jest dodawać do zupy rodzynki, oryginalnie powinien być susz owocowy (jabłka, śliwki i gruszki). Czerninę przygotowałam wraz z moimi rodzicami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekośliwka - krem / dżem śliwkowy z czekoladą
Następny przepis: Czerwona kapusta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode