Czekośliwka lub śliwkowe powidła z kakao bez mieszania

Czekośliwka lub śliwkowe powidła z kakao bez mieszania

Czekośliwka, znana także jako śliwkowe powidła z kakao bez mieszania to wyjątkowe połączenie smaku dojrzałych, soczystych śliwek i intensywnego kakao. Ten nietypowy dżem śliwkowy z kakao to doskonały dodatek do pieczywa, ciasteczek czy naleśników, nadając im niepowtarzalnej, słodko-gorzkiej nuty. Czekośliwka to także doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i dodanie do codziennej diety wspaniałego źródła błonnika, witamin i minerałów. Zaskakująca kombinacja smaków pozwoli Wam odkryć śliwki z kakao w zupełnie nowej odsłonie, a prostota przepisu zachęci do kulinarnych eksperymentów.

Składniki:

  • 4,5 kilograma dojrzałych śliwek
  • Ok. 400 – 500 gramów cukru w zależności od słodkości owoców
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • 6 łyżek kakao

Czekośliwka lub śliwkowe powidła z kakao bez mieszania – jak zrobić?

  1. Śliwki umyć, pozbawić pestek.
  2. Na dno dużego garnka wsypać cukier, ma być ok. 2 – 3 cm warstwa cukru.
  3. Delikatnie włożyć śliwki.
  4. Gotować na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 2 – 3 godziny.
  5. Nie mieszając!
  6. Wyłączyć.
  7. Zostawić na noc.
  8. Na drugi dzień, gotować bez mieszania przez ok. 1 godzinę, do wyraźnego zgęstnienia masy.
  9. Gdyby była taka konieczność gorącą masę śliwkową należy zblendować.
  10. Po ewentualnym zblendowaniu gotować do otrzymania pożądanej konsystencji, mieszając już dość często.
  11. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy oraz kakao.
  12. Mieszając cały czas, gotować przez 1 – 2 minuty.
  13. Gorącą czekośliwkę przełożyć do słoików.
  14. Pasteryzować przez 10 minut.

Słowa kluczowe: dżem śliwkowy z kakao, śliwki z kakao, powidło śliwkowe z kakao, powidła śliwkowe z kakao

Porady – dodatkowe informacje

Czas gotowania jest różny w zależności od dojrzałości i soczystości śliwek, a także od pożądanej przez nas konsystencji. Przy pierwszych godzinach gotowania NIE WOLNO mieszać śliwek w garnku, w przeciwnym wypadku trzeba będzie mieszać już cały czas. Na spodzie tworzy się jakby warstwa gęstego syropu cukrowo – śliwkowego, który nie przywiera do dna. W ten sam sposób można przygotować tradycyjne powidła śliwkowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowy tort straciatella
Następny przepis: Czekośliwka - krem / dżem śliwkowy z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode