Czekoladowe muffiny z bananowym nadzieniem

Czekoladowe muffiny z bananowym nadzieniem

Prezentujemy przepis na bajecznie słodkie czekoladowe muffiny z bananowym nadzieniem. Babeczki są niesamowicie soczyste, a kremowe nadzienie z bananów dodaje im niepowtarzalnego smaku. Ten przepis na babeczki z czekoladą i bananami to doskonałe połączenie każdego z tych dwóch składników. Wykorzystujemy najwyższej jakości czekoladę, którą łączymy z dojrzałymi bananami, by stworzyć babeczki z intensywnie czekoladowym i lekko egzotycznym smakiem. Idealne na deser lub słodki dodatek do popołudniowej kawy. Czy jest coś lepszego niż połączenie smaku czekolady z bananem? W tych babeczkach znajduje się wszystko, co najlepsze.

Składniki:

  • Ciasto na muffiny (składniki na 12 sztuk)
  • Składniki suche:
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • Składniki mokre:
  • 2 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • 8 łyżek oleju
  • Nadzienie:
  • 1 budyń waniliowy Słodka chwila DrOetker
  • 1 dojrzały banan

Czekoladowe muffiny z bananowym nadzieniem – jak zrobić?

  1. Nadzienie: Budyń wsypać do szklanki i zalać 150 ml gorącej wody. Mieszać energicznie około 1 minuty do uzyskania jednolitej masy. Kiedy budyń lekko ostygnie – dodać do niego rozgniecionego widelcem banana. Całość energicznie mieszać przez około minutę i odstawić na chwilę do zgęstnienia.
  2. Mąkę przesiać do miski dodać pozostałe składniki suche i wymieszać. Do drugiej miski wybić jajka, dodać mleko i olej, wymieszać. Połączyć ze sobą składniki wlewając mokre do suchych i dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Połowę ciasta rozłożyć równomiernie do ustawionych na blasze do pieczenia silikonowych foremek na muffiny (lub dołki foremki do muffin/papierowe foremki). Następnie na środek każdej foremki wyłożyć po 1 łyżeczce przygotowanego nadzienia i przykryć pozostałym ciastem czekoladowym.
  4. Muffiny wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut(bez termoobiegu).

    Gotowe muffiny można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą itp. Chociaż najlepiej smakują same do porannej kawy.

Czekoladowe muffiny z bananowym nadzieniem – dodatkowe informacje

Z tego przepisu można zrobić klasyczne muffiny z dowolnym nadzieniem, np. dżemem, owocami itp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe muffiny z Nutellą
Następny przepis: Czekoladowe niebo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode