Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady
Składniki:
- Ciasto:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 15 dag masła lub margaryny
- półtorej szklanki mąki tortowej
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki kopiaste łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki rodzynek
- 5 dag mlecznej czekolady
Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady – jak zrobić?
-
Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę, śmietankę kremówkę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy rodzynki i czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Dokładnie mieszamy.
-
Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 21 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ). Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem. Upieczone dokładnie studzimy i dowolnie kroimy.
-
Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.
Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe ciasto z musem gruszkowym i delikatną pianką
Następny przepis: Czekoladowe jajka z mascarpone i konfiturą morelową