Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady

Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady

Kochasz ciasta czekoladowe i szukasz nowej wersji tego wyjątkowego deseru? Ten przepis na Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady jest dla Ciebie! To nie jest zwykłe ciasto czekoladowe – obfitość dodatków w postaci chrupiących kawałków czekolady i słodyczy rodzynek sprawia, że smakuje wyjątkowo. Wyróżniają go bogate, głębokie smaki oraz nieziemskie pociągające aromaty. Bez wątpienia, będzie ono stanowić zachwycający punkt kulminacyjny każdej rodzinnej kolacji czy spotkania z przyjaciółmi. Wypróbuj – zasmakuj luksusu w swoim domu. Ten przepis jest zaproszeniem do kulinarnego raju dla wszystkich miłośników ciasta. Oto przepis na ciasto czekoladowe z rodzynkami!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki rodzynek
  • 5 dag mlecznej czekolady

Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady – jak zrobić?

  1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę, śmietankę kremówkę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy rodzynki i czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Dokładnie mieszamy.

  2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 21 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ). Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem. Upieczone dokładnie studzimy i dowolnie kroimy.

  3. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.

Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe ciasto z musem gruszkowym i delikatną pianką
Następny przepis: Czekoladowe jajka z mascarpone i konfiturą morelową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode