Czekoladowe ciasto z musem gruszkowym i delikatną pianką

Czekoladowe ciasto z musem gruszkowym i delikatną pianką

Zapraszamy do odkrycia niezwykłego smaku, który kryje się w przepisie na czekoladowe ciasto z musem gruszkowym i delikatną pianką. To połączenie klasycznej czekolady z owocowym akcentem gruszek pozwala na stworzenie deseru, który zachwyca każdego łasucha. Idealne na specjalne okazje, ale równie dobrze sprawdzi się jako weekendowa niespodzianka dla domowników. Ta kompozycja smaków wprowadzi miły akcent do każdej chwili, tworząc atmosferę radości i delektacji. Odkryj z nami ten wyjątkowy przepis i pozwól sobie na chwilę czystego zadowolenia.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
  • – 4 jajka,
  • – 0,6 szkl. cukru,
  • – 1/2 szkl. mąki,
  • – 1/4 szkl. kakao.
  • Mus gruszkowy:
  • – 1,5 kg gruszek,
  • – 2 łyżeczki cynamonu,
  • – 2 łyżki soku z cytryny,
  • – 100 ml wrzącej wody,
  • – 40 g masła,
  • – 40 g żelatyny,
  • – 3 łyżki cukru.
  • Pianka:
  • – 420 ml śmietany kremówki,
  • – 1 łyżka cukru pudru,
  • – 1 galaretka agrestowa,
  • – 100 ml wrzątku,
  • – 1 łyżeczka żelatyny.
  • Polewa czekoladowa:
  • – 80 ml kremówki,
  • – 80 g gorzkiej czekolady.

Czekoladowe ciasto z musem gruszkowym i delikatną pianką – jak zrobić?

  1. 1.
    Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zblendować na mus. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Masło roztopić w garnku z grubym dnem, dodać gruszki, sok z cytryny, cynamon i dusić na małym ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie rozmieszać, po chwili zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia.
  2. 2.
    Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać kolejno żółtka, miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i przelać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 ºC i piec przez ok. 35-40 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i upuścić na podłogę z wysokości 60 cm, następnie wstawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
  3. 3.
    Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejący mus gruszkowy. Schłodzić w lodówce.
  4. 4.
    Żelatynę i galaretkę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie strumieniem wlewać rozpuszczoną, ostudzoną galaretkę dokładnie miksując. Tężejącą piankę wyłożyć na mus gruszkowy i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
  5. 5.
    Połamaną czekoladę i śmietanę kremówkę podgrzać do momentu rozpuszczenia czekolady. Rozsmarować na piance i schłodzić min. przez 2 godziny.

Czekoladowe ciasto z musem gruszkowym i delikatną pianką – dodatkowe informacje

Wmieszanie suchych składników należy zrobić bardzo delikatnie, a biszkopt będzie puszysty. Upuszczenie biszkoptu z wysokości 60 cm i studzenie w uchylonym piekarniku zapobiega jego opadnięciu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej - bez pieczenia
Następny przepis: Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode