czekoladowe ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków
Święta, urodziny czy spotkania z przyjaciółmi to wyjątkowe okazje, kiedy wszyscy zasługują na jakąś słodkość. Czy osoby z cukrzycą mogą cieszyć się deserem? Jasne, że tak! Przedstawiam przepis na pyszne czekoladowe ciasto bez cukru i mąki, które jest bezpieczne dla diabetyków. W swoim składzie zawiera tylko zdrowe składniki, które nie powodują nagłych skoków poziomu cukru we krwi. To ciasto dla cukrzyka jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych słodkości i pozwoli cieszyć się deserem bez poczucia winy. Pamiętaj jednak, że nawet „zdrowe” słodycze powinny być spożywane z umiarem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 białka – 105 g
- szklanka borówek – 70 g
- łyżka oleju – 5 g
- kakao – 20 g
- pełnoziarnista mąka z orkiszu – 100 g
- pół łyżeczki sody oczyszczonej – 3 g
- 3 łyżeczki cukru brzozowego Ksylitolu – 12 g
- 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej min. 70% kakao – 30 g
- 1 średnia cukinia – 300 g
Czekoladowe ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków – jak zrobić?
- Białka z ksylitolem ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z mąką, kakao i sodą. Cukinię zetrzeć na tartce na grubych oczkach.
- Dodać olej, cukinię i pokrojoną drobno czekoladę. Włożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać wierzch borówkami.
- Piec ok. 50 min w 180 stopniach.
czekoladowe ciasto bez cukru i mąki dla cukrzyków – dodatkowe informacje
Dla osób, które nie zmagają się z cukrzycą ksylitol można zastąpić zwykłym cukrem ale wtedy trzeba dać przynajmniej 6 łyżeczek.
Zamiast borówek świetnie sprawdzają się też maliny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe ciasto jabłkowo- bananowe
Następny przepis: Czekoladowe ciasto bez pieczenia