CZEKOLADOWA SZARLOTKA

CZEKOLADOWA SZARLOTKA

Zaskocz swoich bliskich niecodziennym wypiekiem i spróbuj przygotować Czekoladową Szarlotkę. To intrygująca wariacja na temat klasycznego deseru, która połączy w sobie komfort prawdziwej, domowej szarlotki z intensywnością smaku gorzkiej czekolady. Świetna na rodzinne spotkania, imprezy z przyjaciółmi lub przytulne wieczory z książką. Ta wyjątkowa szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jej nieprzeciętne połączenie smaków sprawi, że nie sposób jej odmówić. Zapewniamy, iż będzie to również doskonałe ciepłe dopełnienie popołudniowej kawy czy herbaty. Szarlotka czekoladowa – warto ją wypróbować, aby przekonać się, jak smakuje połączenie tradycji z nutą czekoladowego szaleństwa.

Składniki:

  • – 4 szklanki mąki
  • – 1 szklanka cukru
  • – 4 kopiaste łyżki kakao
  • – 4 żółtka
  • – 250 g margaryny
  • – 100 g masła
  • – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • – 1 kg obranych i pokrojonych na ćwiartki jabłek
  • – 2 budynie waniliowe
  • – 750 ml mleka
  • – 3 łyżki kaszy manny

Czekoladowa szarlotka – jak zrobić?

  1. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek oraz cukier i dobrze wymieszać. Masło i margarynę pokroić na kawałki i włożyć do miski. Zagniatać wszystko aż do połączenia składników. Wówczas dodawać po 1 żółtku, cały czas zagniatając aż do uzyskania jednolitego i spójnego ciasta. Uformować wałek, odciąć 2/3 długości i wylepić masą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać kaszą manną. Schować od razu do lodówki. Pozostałą mniejszą część schować do zamrażalnika.
  2. Zagotować 500ml mleka, a w pozostałych 250ml rozpuścić budynie (dodać cukier zgodnie z informacją na opakowaniu). Ugotować budyń. Ćwiartki jabłek pokroić w talarki. Ułożyć je w formie ze schłodzonym ciastem, następnie wyłożyć gorący budyń. Z zamrażarki wyjąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce, tworząc wierzch ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut.

CZEKOLADOWA SZARLOTKA – dodatkowe informacje

Ja zawsze ciasto wyrabiam poprzedniego dnia wieczorem i chowam na noc do lodówki. Wtedy mam pewność, że jest dobrze schłodzone i na pewno ładnie wyrośnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CZEKOLADOWA ROZKOSZ
Następny przepis: Czekoladowe babeczki na kefirze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode