CZEKOLADOWA ROZKOSZ

CZEKOLADOWA ROZKOSZ

„Czekoladowa rozkosz” to prawdziwy smakołyk dla wszystkich miłośników czekolady. Ten dekadencki deser, pełen ciemnej, bogatej czekolady, to szczytowe doznanie dla kubków smakowych. Wyrafinowany, a jednocześnie prosty do przygotowania, sprawia, że jest to doskonały wybór na specjalną okazję lub po prostu do zaspokojenia nagłego pragnienia słodyczy. Składniki, z których jest przygotowany, są łatwo dostępne, a połączenie ich w odpowiednich proporcjach tworzy niepowtarzalny smak. Czekoladowa rozkosz to nie tylko przepyszny deser, ale także prawdziwa uczta dla oka. Z pewnością zachwyci każdego, kto zdecyduje się go spróbować.

Składniki:

  • BISZKOPT
  • 5 szt. jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki tortowej
  • 1/2 szk. kartoflanki
  • 1 łyżka wody
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • PONCZ SKŁADNIKI
  • 4 łyżki czekolady pitnej
  • 8 łyżek gorącej wody
  • 6 łyżek spirytusu 96%
  • I WARSTWA CZEKOLADOWA
  • 400 gr. gotowej masy krówka o smaku czekoladowym
  • 250 ml. śmietany 30%
  • 2 op. śmietan fix
  • 100 gr. czekolady mlecznej
  • 3 łyżeczki żelatyny bez gotowania
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 6 łyżek spirytusu 96%
  • II WARSTWA ŚMIETANOWA
  • 500 ml. śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. śmietan fix
  • 1 op. masy śmietanowej „Dr.Oetker”
  • 50 gr. czekolady mlecznej do dekoracji.

Czekoladowa rozkosz – jak zrobić?

  1. Upiec biszkopt.

    Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodać cukier. Żółtka utrzeć z wodą i dodać do białek, ciągle ubijając wsypać przesiane przez sito i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 190C 20 do 25 min. Przestudzić i podzielić na dwa placki.
  2. Przygotować poncz.

    Kakao rozprowadzić w gorącej wodzie, wlać spirytus i wymieszać. Przestudzić.
  3. Na blaszkę wyłożyć jedną część biszkoptu, skropić połową ponczu i przykryć warstwą czekoladową.

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać połamaną czekoladę i masę krówkę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do czasu rozpuszczenia się wszystkich składników, wlać spirytus i dokładnie go wymieszać z masą. Śmietanę ubić z śmietan fixem na sztywną pianę, ciągle ubijając wlać zimną masę czekoladową. Całość wylać na nasączony ponczem biszkopt, wstawić do lodówki do stężenia.
  4. Przykryć drugą połową biszkoptu, skropić pozostałym ponczem. Przygotować warstwę śmietanową.
  5. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać pozostałe składniki, gotową masę wyłożyć na nasączonym biszkopcie, równo rozprowadzić za pomocą łopatki z ząbkami.
  6. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać warstwę śmietanową, wstawić do lodówki lub chłodne miejsce do całkowitego schłodzenia ciasta.
  7. Przed podaniem ozdobić gotowymi listkami czekolady i melisą.

CZEKOLADOWA ROZKOSZ – dodatkowe informacje

Ze względu na dość dużą ilość alkoholu nie podawać dzieciom.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami
Następny przepis: CZEKOLADOWA SZARLOTKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode