CZEKOLADOWA ROZKOSZ
„Czekoladowa rozkosz” to prawdziwy smakołyk dla wszystkich miłośników czekolady. Ten dekadencki deser, pełen ciemnej, bogatej czekolady, to szczytowe doznanie dla kubków smakowych. Wyrafinowany, a jednocześnie prosty do przygotowania, sprawia, że jest to doskonały wybór na specjalną okazję lub po prostu do zaspokojenia nagłego pragnienia słodyczy. Składniki, z których jest przygotowany, są łatwo dostępne, a połączenie ich w odpowiednich proporcjach tworzy niepowtarzalny smak. Czekoladowa rozkosz to nie tylko przepyszny deser, ale także prawdziwa uczta dla oka. Z pewnością zachwyci każdego, kto zdecyduje się go spróbować.
admin
Składniki:
- BISZKOPT
- 5 szt. jajek
- 3/4 szk. cukru
- 1/2 szk. mąki tortowej
- 1/2 szk. kartoflanki
- 1 łyżka wody
- 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- PONCZ SKŁADNIKI
- 4 łyżki czekolady pitnej
- 8 łyżek gorącej wody
- 6 łyżek spirytusu 96%
- I WARSTWA CZEKOLADOWA
- 400 gr. gotowej masy krówka o smaku czekoladowym
- 250 ml. śmietany 30%
- 2 op. śmietan fix
- 100 gr. czekolady mlecznej
- 3 łyżeczki żelatyny bez gotowania
- 3 łyżki gorącej wody
- 6 łyżek spirytusu 96%
- II WARSTWA ŚMIETANOWA
- 500 ml. śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 op. śmietan fix
- 1 op. masy śmietanowej „Dr.Oetker”
- 50 gr. czekolady mlecznej do dekoracji.
Czekoladowa rozkosz – jak zrobić?
-
Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodać cukier. Żółtka utrzeć z wodą i dodać do białek, ciągle ubijając wsypać przesiane przez sito i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 190C 20 do 25 min. Przestudzić i podzielić na dwa placki. -
Przygotować poncz.
Kakao rozprowadzić w gorącej wodzie, wlać spirytus i wymieszać. Przestudzić. -
Na blaszkę wyłożyć jedną część biszkoptu, skropić połową ponczu i przykryć warstwą czekoladową.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać połamaną czekoladę i masę krówkę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do czasu rozpuszczenia się wszystkich składników, wlać spirytus i dokładnie go wymieszać z masą. Śmietanę ubić z śmietan fixem na sztywną pianę, ciągle ubijając wlać zimną masę czekoladową. Całość wylać na nasączony ponczem biszkopt, wstawić do lodówki do stężenia. - Przykryć drugą połową biszkoptu, skropić pozostałym ponczem. Przygotować warstwę śmietanową.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać pozostałe składniki, gotową masę wyłożyć na nasączonym biszkopcie, równo rozprowadzić za pomocą łopatki z ząbkami.
- Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać warstwę śmietanową, wstawić do lodówki lub chłodne miejsce do całkowitego schłodzenia ciasta.
- Przed podaniem ozdobić gotowymi listkami czekolady i melisą.
CZEKOLADOWA ROZKOSZ – dodatkowe informacje
Ze względu na dość dużą ilość alkoholu nie podawać dzieciom.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami
Następny przepis: CZEKOLADOWA SZARLOTKA