Czekoladowa filiżanka

Czekoladowa filiżanka

Czekoladowa filiżanka to wyjątkowy deser, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników czekolady. Wyrafinowany, a jednocześnie prosty w przygotowaniu, to prawdziwy rarytas dla wszystkich ceniących delikatnie rozpływającą się w ustach czekoladę. Delikatny, niemal eteryczny aromat czekolady urzeka od samego początku, czyniąc ten deser prawdziwym kulinarnym doznaniem. Sama filiżanka, wykonana w całości z czekolady, dodaje jeszcze więcej czekoladowego uroku, zapewniając, że żaden miłośnik tego słodkiego smaku nie przejdzie obok niej obojętnie. Co ważne, do przygotowania tego deseru nie potrzeba wielu składników – wystarczy jedynie filiżanka smakowitej czekolady.

Składniki:

  • Do przygotowania 1 filiżanki ze spodkiem potrzebujemy:
  • prawie 1 1/2 tabliczki czekolady
  • 90 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżeczce wrzątku
  • 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzątku
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka serka waniliowego homogenizowanego

Czekoladowa filiżanka – jak zrobić?

  1. Aby zrobić filiżankę potrzeba silikonowej foremki w kształcie filiżanki. Ostatecznie można użyć każdej innej silikonowej foremki do muffinek.
  2. Rozpuszczamy czekoladę nad parą wodną. Pędzelkiem malujemy środek foremki, po czym wsadzamy do lodówki by czekolada zastygła. Czynność powtarzamy ok 3 razy. Ważne jest by warstwa czekolady nie była zbyt cienka, ponieważ przy wyjmowaniu z foremki może ulec pęknięciu.
  3. Aby zrobić spodek należy naciągnąć folię spożywczą na miseczce lub kubku. Resztę czekolady przełożyć do rękawa cukierniczego i na naprężonej folii namalować okrąg. Zamalować go w środku czekoladą. Całość wstawić do lodówki. Czynność można powtórzyć jeśli czekolady jest zbyt mało. Resztą czekolady ozdobić spodek, np. kropeczkami oraz zrobić ucho, które wyciskamy ze szprycy również na folii spożywczej.
  4. Po całkowitym stwardnieniu czekolady w formach delikatnie wyjąć filiżankę i odkleić spodek od folii. Za pomocą czekolady przykleić uszko do filiżanki.
  5. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem, dodać żelatynę, wymieszać dokładnie. Odłożyć 2 łyżeczki śmietany, do której dodać serek. Do reszty dodać rozpuszczoną kawę. Wymieszać. Kawową śmietankę przełożyć do filiżanki. Na wierzch wyłożyć waniliową śmietankę. Dokładnie schłodzić przed podaniem.

Czekoladowa filiżanka – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś nie przepada za czekoladą może jej użyć mniej. Moja filiżanka mogłaby mieć cieńsze ścianki, co pozwoliłoby na więcej miejsca na nadzienie 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowa jubilatka
Następny przepis: Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode