Czekoladowa fantazja

Czekoladowa fantazja

Spróbuj „Czekoladowej Fantazji”, bogatego i intensywnego deseru, który przeniesie Cię do czekoladowego nieba. Kompozycja najwyższej jakości składników, w której króluje czekolada, zachwyci wszystkich miłośników słodyczy. Ten przepis na bajecznie smaczny deser, wprowadzi Cię w niesamowity świat czekoladowych doznań. Przygotowanie własnej Czekoladowej Fantazji to miłe spędzenie czasu, a efekt końcowy zdecydowanie sprawi, że poczujesz dumę ze swojego cukierniczego dzieła. Bez względu na okazję, Czekoladowa Fantazja zawsze sprawdzi się jako wyjątkowy deser. Zachęcamy do stworzenia własnej, niepowtarzalnej wersji i podzielenia się smakiem czekoladowej przyjemności z bliskimi.

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • 0,5 litra śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 0,25 szklanki kakao
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • 1 śmietana-fix
  • DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
  • pół szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka kakao
  • pół łyżeczki cukru
  • PONADTO:
  • dżem wiśniowy

Czekoladowa fantazja – jak zrobić?

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie przełączyć mikser na najniższe obroty i dodawać kolejno: przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do uzyskania suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.
  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietana-fixem, prawie na sztywno. Dodać serek mascarpone, kakao, zmiksować. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Z podanych składników przygotować poncz.
  3. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszą część nasączyć, posmarować dżemem (ilość według uznania), wyłożyć 3/4 kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Wierzch posypać startą czekoladą.

Czekoladowa fantazja – dodatkowe informacje

W wersji tylko dla dorosłych, do ponczu można dodać odrobinę alkoholu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowa jubilatka
Następny przepis: Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode