Czekoladowa fantazja
Spróbuj „Czekoladowej Fantazji”, bogatego i intensywnego deseru, który przeniesie Cię do czekoladowego nieba. Kompozycja najwyższej jakości składników, w której króluje czekolada, zachwyci wszystkich miłośników słodyczy. Ten przepis na bajecznie smaczny deser, wprowadzi Cię w niesamowity świat czekoladowych doznań. Przygotowanie własnej Czekoladowej Fantazji to miłe spędzenie czasu, a efekt końcowy zdecydowanie sprawi, że poczujesz dumę ze swojego cukierniczego dzieła. Bez względu na okazję, Czekoladowa Fantazja zawsze sprawdzi się jako wyjątkowy deser. Zachęcamy do stworzenia własnej, niepowtarzalnej wersji i podzielenia się smakiem czekoladowej przyjemności z bliskimi.
admin
Składniki:
- BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- KREM CZEKOLADOWY:
- 0,5 litra śmietany kremówki 30%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 250 g serka mascarpone
- 0,25 szklanki kakao
- pół tabliczki czekolady deserowej
- 1 śmietana-fix
- DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
- pół szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka kakao
- pół łyżeczki cukru
- PONADTO:
- dżem wiśniowy
Czekoladowa fantazja – jak zrobić?
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie przełączyć mikser na najniższe obroty i dodawać kolejno: przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do uzyskania suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietana-fixem, prawie na sztywno. Dodać serek mascarpone, kakao, zmiksować. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Z podanych składników przygotować poncz.
- Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszą część nasączyć, posmarować dżemem (ilość według uznania), wyłożyć 3/4 kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Wierzch posypać startą czekoladą.
Czekoladowa fantazja – dodatkowe informacje
W wersji tylko dla dorosłych, do ponczu można dodać odrobinę alkoholu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowa jubilatka
Następny przepis: Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami