Cytrynowy sernik
Ten przepis na cytrynowy sernik to coś więcej niż tylko tradycyjny deser – to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Puszysty sernik o wyraźnym cytrynowym aromacie to doskonały pomysł na letni deser, ale smakuje równie dobrze o każdej porze roku. Delikatna i kremowa masa serowa z połączeniem cytrusowej nuty sprawia, że każdy kęs jest niezapomnianym doświadczeniem. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, ten sernik cytrynowy jest wart wypróbowania. Daj się oczarować jego niepowtarzalnym smakiem.
admin
Składniki:
- Kruchy spód:
- 1 jajko
- 1/2 kostki margaryny
- 25 dag mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- Masa serowa:
- 1 kg tłustego twarogu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- otarta skórka z 5 cytryn
- sok z jednej cytryny
- 125 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- cukier z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- cukier puder
- cytryna do dekoracji
Cytrynowy sernik – jak zrobić?
- Z podanych składników na spód wyrobić kruche ciasto, wylepić nim spód blaszki.
- Ser zmielić co najmniej dwukrotnie.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Z białek ubić ze szczyptą soli pianę na sztywno.
- Połączyć masło, cukier i żółtka, utrzeć do otrzymania puszystej masy.
- Dodać zmielony ser, mąkę, cukry, sok oraz otarte skórki z cytryny i krótko zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej.
- Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie połączyć z masą serową.
- Masę serową wylać na ciasto. Piec około 55-60 minut w temperaturze 170ºC. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, udekorować plasterkiem cytryny.
Cytrynowy sernik – dodatkowe informacje
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blacha o wymiarach 25 na 20 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki
Następny przepis: Cytrynowy sernik na zimno (bez sera) na białkach