Cytrynowiec

Cytrynowiec

Świetny na każdą okazję, ten puchaty, lekki cytrynowiec to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Jego jasny, orzeźwiający smak cytryny doskonale komponuje się z delikatnym słodko-gorzkim posmakiem. To doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, jak i wyśmienity deser po obiedzie. Ta ostra, lecz jednocześnie słodka wariacja na temat klasycznego ciasta jest skomponowana tylko z kilku składników, dzięki czemu stwarza prostote wykonania. Tak pysznego cytrynowca nie jest łatwo zapomnieć. Ten przepis zdecydowanie warto zacząć eksplorować, zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem cytrusowych smaków. Przygotuj się na wyjątkowe doznania smakowe!

Składniki:

  • Na biszkopt:
    – 5 jajek
    – 5 łyżek cukru
    – 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    – 5 łyżek mąki pszennej
    – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na masę cytrynową:
    – 1 szklanka soku z cytryny
    – 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
    – 3 żółtka
    – 2 szklanki wody
    – 1 szklanka cukru
    – 100 g masła
  • Na warstwę śmietanową:
    – 500 ml śmietany 30%
    – 2,5 łyżeczki żelatyny
    – 2-3 łyżki cukru pudru
  • Na lukier:
    – 1 szklanka cukru pudru
    – sok z połówki cytryny
  • Dodatkowo:
    – Herbatniki maślane
    – sok z połówki cytryny

Cytrynowiec – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25×30 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st.
  2. 2.
    Masa cytrynowa: 1 szklankę wody i szklankę soku z cytryny zagotować z cukrem. W pozostałej szklance wody rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Do gotującej się masy cytrynowej, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej masy. Do ciepłej masy dodać chłodne masło podzielone na mniejsze kawałki i wymieszać do powstania zwartej jednolitej masy. Od razu przełożyć na przestudzony biszkopt. Odstawić do stężenia.
  3. 3.
    Masa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z cytryny.
  4. 4.
    Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji – nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną. Herbatniki pokryć lukrem. Schłodzić w lodówce.

Słowa kluczowe: puszysty cytrynowiec

Cytrynowiec – dodatkowe informacje

Biszkopt puszysty cytrynowiec można upiec dzień przed przełożeniem kremem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynóweczka z miodem świetna na przeziębienie:)
Następny przepis: cytrynowiec wg Ewy (bez pieczenia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode