CYTRYNOWE MUFFINKI z polewą czekoladową
Zapraszam na kuszący deser w postaci cytrynowych muffinek z polewą czekoladową. Połączenie soczystych cytryn i słodkiej czekolady to kwintesencja doskonałych smaków, które zachwycą każdego miłośnika wypieków. Muffinki cytrynowe są pulchne i pełne aromatu, a dodatek czekoladowej polewy dodaje im eleganckiego wykończenia. Są idealne na popołudniową kawę, na deser po niedzielnym obiedzie czy na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Babeczki cytrynowe z czekoladą to klasyczne połączenie, które nigdy nie wychodzi z mody. Uprzedzam, przepis na te muffinki jest na tyle prosty, że szybko stanie się jednym z waszych ulubionych!
admin
Składniki:
- 12 papierowych papilotek
- forma – blaszka do muffinek
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- polewa:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
Cytrynowe muffinki z polewą czekoladową – jak zrobić?
- Piekarnik nagrzewamy do temp.180 stopni. Papierowe papilotki wsadzamy do blaszki na muffinki. Do głębokiej miski lub garnka dajemy jajko, mleko, olej oraz sok z cytryny – mieszamy a następnie dodajemy suche składniki mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz startą skórkę z cytryny. Mieszamy łyżką lub miotełką do połączenia się składników i gładkiej konsystencji. Następnie wykładamy ciasto do papilotek ok. 2 łyżki ciasta na 1 papilotkę lub jak ktoś woli do 2/3 wysokości papilotki. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 20-25 min. – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy do przestygnięcia. Między czasie nad kąpielą wodną roztapiamy pokruszoną tabliczkę czekolady z odrobiną mleka. Przestygnięte muffinki ozdabiamy roztopioną czekoladą i gotowe.
CYTRYNOWE MUFFINKI z polewą czekoladową – dodatkowe informacje
Ważne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrynowe mini serniczki z czekoladą
Następny przepis: CYTRYNOWE PLUMCAKE