CYTRYNOWE PLUMCAKE

CYTRYNOWE PLUMCAKE

Cytrynowe Plumcake to romantyczna, włoska nazwa dla klasycznego keksu. Ten tradycyjny deser zdecydowanie zasługuje na specjalne miejsce w Twoim kulinarnym repertuarze. Smak słodkiego ciasta idealnie kontrastuje z kwaskowatą nutą soczystych cytryn. To doskonała propozycja na popołudniowe spotkanie przy filiżance gorącej herbaty lub kawy. Plumcake jest niezwykle puszyste i wilgotne, a jego przygotowanie nie wymaga wielu skomplikowanych składników ani specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Jego zapach rozniesie się po całym domu, tworząc niepowtarzalną, przytulną atmosferę. Niezależnie od okazji, cytrynowe plumcake zawsze będzie idealnym wyborem. Więc dlaczego by nie zacząć już dzisiaj?

Składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g masła lub margaryny
  • 270 g cukru
  • 300 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 duża cytryna najlepiej BIO (sok i skórka)
  • olejek cytrynowy (opcjonalnie, ja nie dodałam)
  • cukier puder (do posypania)

Cytrynowe plumcake – jak zrobić?

  1. W misce ucieraj miękkie masło wraz z cukrem, aż powstanie biała i puszysta masa.
  2. Dodaj żółtka (po jednym na raz). Ucieraj przez ok 5 min, po czym dodaj olejek cytrynowy oraz sok i skórkę z cytrynę (na drobnej tarce zetrzyj tylko żółtą cieniutką skórkę, biała część jest gorzka!).
  3. Następnie powoli dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj olej i miksuj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
  4. Teraz mieszając delikatnie szpatułką dodawaj ubite na sztywną pianę białka (ubij je ze szczyptą soli).
  5. Wylej ciasto do wyłożonych papierem lub natłuszczonych foremek keksowych.
  6. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (170-180 °C) i piecz przez około 45 minut do zarumienienia i czystego patyczka.
  7. Podawaj posypane cukrem pudrem.

CYTRYNOWE PLUMCAKE – dodatkowe informacje

Użyłam 2 podłużnych blaszek (keksówki) o długości 23 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CYTRYNOWE MUFFINKI z polewą czekoladową
Następny przepis: Cytrynowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode