Cytrynowe babeczki z lukrem
Składniki:
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- 1 szklanka cukru
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- szczypta soli
- Lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Cytrynowe babeczki z lukrem – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne. Pierwsze pięć składników wymieszać w misce (jajka, olej, mleko, sok oraz ekstrakt). W innym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i sól. Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką.
-
2.
Tak przygotowaną masę przelać do silikonowych foremek na babeczki z kominkiem. (Babeczki można upiec również w tradycyjnych papilotkach). Piec w 180 st.C przez ok. 15-20 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny cytrynowy zapach, a babeczki się ładnie zarumienią. Upieczone wyjąć z piekarnika oraz foremek i przenieść na kratkę do studzenia.
-
3.
W międzyczasie przygotować cytrynowy lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę soku.
Ostudzone babeczki udekorować cytrynowym lukrem i posypać, np. startą skórką z cytryny. Smacznego!
Cytrynowe babeczki z lukrem – dodatkowe informacje
Przepis na ok. 12 sztuk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrynowa babka z serkiem Philadelphia
Następny przepis: Cytrynowa pekinka z koperkiem