Cytrynowe babeczki z lukrem

Cytrynowe babeczki z lukrem

Szukasz inspiracji na słodki, lekki deser, który doskonale sprawdzi się na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną? Ten przepis na cytrynowe babeczki z lukrem z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Wyjątkowo puszyste, o intensywnym cytrynowym aromacie i wspaniałym smaku, te babeczki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatny lukier dodatkowo podkreśla smak ciasteczek, czyniąc je jeszcze bardziej apetycznymi. Oto przepis, dzięki któremu kwestia smaku muffinów cytrynowych stanie się prosta jak nigdy dotąd. Czy zatem jesteś gotowy odkryć tajniki pieczenia idealnych cytrynowych babeczek z lukrem?

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 1 szklanka cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • Lukier cytrynowy:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Cytrynowe babeczki z lukrem – jak zrobić?

  1. 1.

    Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne. Pierwsze pięć składników wymieszać w misce (jajka, olej, mleko, sok oraz ekstrakt). W innym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i sól. Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką.

  2. 2.

    Tak przygotowaną masę przelać do silikonowych foremek na babeczki z kominkiem. (Babeczki można upiec również w tradycyjnych papilotkach). Piec w 180 st.C przez ok. 15-20 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny cytrynowy zapach, a babeczki się ładnie zarumienią. Upieczone wyjąć z piekarnika oraz foremek i przenieść na kratkę do studzenia.

  3. 3.

    W międzyczasie przygotować cytrynowy lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę soku.

Ostudzone babeczki udekorować cytrynowym lukrem i posypać, np. startą skórką z cytryny. Smacznego!

Cytrynowe babeczki z lukrem – dodatkowe informacje

Przepis na ok. 12 sztuk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynowa babka z serkiem Philadelphia
Następny przepis: Cytrynowa pekinka z koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode