Cymes
Kurczak w cymesie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która na stałe zagościła na naszych stołach. Jej wyjątkowy smak i aromat z pewnością podbiły serca wielu smakoszy. Cymes to przysmak, który zachwyci każdego, kto wielbi proste i jednocześnie wyrafinowane dania. Idealnie skomponowane składniki sprawiają, że potrawa jest sycąca i rozgrzewająca, a jednocześnie zdrowa i pełna wartościowych składników odżywczych. Odkryj z nami tajniki przygotowania kurczaka w cymesie – danie to z pewnością warto poznać i przyrządzić, szczególnie jeśli cenisz sobie tradycyjną kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu. Przygotuj się na kulinarną podróż w nieznane, odkrywając tę niezwykłą potrawę.
admin
Składniki:
- 4-5 marchewek
- 1/2 szklanki rodzynek
- po 6 suszonych moreli i daktyli
- po 1/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich i laskowych
- pomarańcza
- ok. szklanki wody
- po łyżeczce masła i cukru
- łyżka miodu
- ok. 2 łyżeczki cynamonu
Cymes – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Marchewki myję, obieram i kroję w niezbyt grube plasterki. Ze sparzonej pomarańczy cienko obieram skórkę i wyciskam sok. Rodzynki, morele i daktyle płuczę, kroję na kawałki. Orzechy siekam.
- W garnku rozgrzewam masło, wrzucam marchewkę, suszone owoce, orzechy, skórkę z pomarańczy i cukier, zalewam sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Gotuję pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy marchewka będzie niemalże miękka dodaję cynamon i ok. szklanki wody i gotuję pod przykryciem do całkowitej miękkości.
- Pod koniec dodaję miód, mieszam i od razu podaję.
Cymes – dodatkowe informacje
Do cymesu można także dodać posiekane migdały i inne suszone owoce, np. figi. Cymes często podawany jest jako deser wielkanocny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cykoria zapiekana z indykiem
Następny przepis: CYNAMONOWE CIASTO Z ORZECHAMI I JABŁKAMI