CYNAMONOWE CIASTO Z ORZECHAMI I JABŁKAMI

CYNAMONOWE CIASTO Z ORZECHAMI I JABŁKAMI

Cynamonowe ciasto z orzechami i jabłkami to przepis stworzony dla tych, którzy cenią sobie połączenie tradycyjnych smaków z nutą nowoczesności. To połączenie słodkich jabłek, pikantnego cynamonu i chrupiących orzechów w jednym cieście sprawia, że jest to idealny deser na chłodniejsze jesienne i zimowe wieczory. Ciasto jabłkowe z cynamonem to klasyk, który nigdy nie wyszedł z mody, a dodatek orzechów dodaje mu niepowtarzalnego charakteru. Ten przepis, mimo że jest stosunkowo prosty, zachwyci wszystkich miłośników wypieków – zarówno tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni jak i tych bardziej doświadczonych.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 1 szklanka siekanych orzechów
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 jabłek
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

Cynamonowe ciasto z orzechami i jabłkami – jak zrobić?

  1. Cynamonowe ciasto z orzechami i jabłkami
    1.
    Ubić jajka z cukrem. Stopniowo po trochu dodawać oliwę ciągle ucierając. Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wsypać orzechy, włożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką. Formę 21 x 21cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto. Wyrównać powierzchnię ciasta.
  2. Cynamonowe ciasto z orzechami i jabłkami
    2.
    Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić.
  3. Cynamonowe ciasto z orzechami i jabłkami
    3.
    Lukier : Utrzeć składniki lukru na jednolitą masę i rozsmarować na powierzchnię ciasta. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego.

CYNAMONOWE CIASTO Z ORZECHAMI I JABŁKAMI – dodatkowe informacje

Ciasto jabłkowe z cynamonem można udekorować także polewą czekoladową, lub tylko posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cynamonowa nalewka
Następny przepis: Cynamonowe ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode