Ćwiartki kurczaka duszone w warzywach
Ćwiartki kurczaka duszone w warzywach to danie, które łączy w sobie soczystość mięsa z łagodnym smakiem duszonych warzyw. Ten przepis opanują nawet początkujący kucharze i może być wspaniałym rozwiązaniem na rodzinny obiad czy kolację. Tym, co wyróżnia ten przepis na tle innych, jest fakt, że kurczak i warzywa duszą się razem, dzięki czemu mięso przesiąka aromatami warzyw, a te z kolei nabierają smaku dzięki soczystemu kurczakowi. Oto przepis na kurczaka duszonego z warzywami – danie pełne smaku, a jednocześnie proste i szybkie do przygotowania.
admin
Składniki:
- – 3 sztuki ćwiartek z kurczaka
- – 4 sztuki marchwi
- – 2 sztuki pietruszki
- – 1 sztuka małego selera
- – 0.5 sztuki małego pora
- – ok. 500 mililitrów gorącej wody do podlewania
- – 4 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
- – 2 łyżki oliwy z oliwek
- – 1 szczypta soli, pieprzu
Ćwiartki kurczaka duszone w warzywach – jak zrobić?
-
1.
Ćwiartki umyć, osuszyć. Na patelnię lub do rondla wlać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć z obu stron na rumiano, wlać wodę. Dusić 20 minut. Marchew, pietruszkę i pora pokroić pod skosem w ok. 4-5 mm plastry, selera w kostkę. Warzywa wsypać na patelnię z kurczakiem. Dodać przyprawy, polać sosem sojowym i dusić, aż warzywa zmiękną ok.30 minut. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, żeby odparował nadmiar wody, a wywar był bardziej esencjonalny. Zdjąć z ognia. Udka i warzywa ułożyć na ryżu, polać sosem z gotowania.
Ćwiartki kurczaka duszone w warzywach – dodatkowe informacje
Po zdjęciu z ognia, duszone ćwiartki z kurczaka i warzywa można zostawić w powstałym wywarze na kilka godzin i podgrzać przed podaniem. Potrawa będzie wtedy bardziej aromatyczna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Udka KFC
Następny przepis: UDKA KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI