Curry z ziemniakami i serem paneer
Połączenie intensywnych smaków, stworzone z myślą o każdym, kto kocha pikantne curry, jest królem wśród przepisów na dania na bazie sera paneer. Curry z ziemniakami i serem paneer to danie o bogatym smaku, które z pewnością usatysfakcjonuje miłośników pikantnych dań. Złociste ziemniaki, kremowy ser paneer i intensywne przyprawy, tworzą wyjątkową, ciepły i pełny comfort-food’owy obiad. Złóż zamówienie i podejdziesz pod oczy z tą pojedynczą miską smacznego, pełnego smaku dania! Daj się zainspirować i odkryj kuchnię indyjską na nowo, z naszym curry z ziemniakami i serem paneer.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ziemniaki – 6 większych
- Pomidory – 800g (mogą być z puszki)
- Cukinia – 1szt
- Cebula – 2szt
- Czosnek – 2 ząbki
- Olej – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Czerwona pasta curry – 50g
- Ser paneer – 400g (przepis poniżej)
- Olej – 1 łyżka
- Do dekoracji świeża kolendra
Curry z ziemniakami i serem paneer – jak zrobić?
- Ser paneer (panir) można kupić, lub zrobić dzień wcześniej z tego przepisu: paneer-panir-najprostszy-domowy-ser. Jest bardzo prosty. Warto zrobić z 2 litrów mleka.
-
Curry:
Ziemniaki i cukinię kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na oleju przesmażamy cebulę i czosnek około 1 minuty. Dodajemy pomidory i pastę curry. Dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dokładamy ziemniaki i cukinię. Wszystko razem dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dolewamy dok z cytryny i ewentualnie doprawiamy do smaku (pasta curry jest na tyle bogata, że raczej nie będzie to konieczne). - Ser kroimy w kostkę i smażymy na patelni z każdej strony do zarumienienia.
- Curry podajemy z serem i posypane świeżą kolendrą (której niestety nie miałam).
Curry z ziemniakami i serem paneer – dodatkowe informacje
Pasty curry są dostępne w różnych stopniach ostrości – od łagodnych po bardzo ostre.