Curry z warzywami
Ten przepis na curry z warzywami to harmonijne połączenie aromatycznych przypraw, kolorowych warzyw i soczystego schabu. Curry, znanym i lubianym na całym świecie, cechuje wyjątkowe połączenie ciepłych smaków kardamonu, kolendry, kuminu i kurkumy, które zaskakują swoją oryginalnością. Schab curry z warzywami to potrawa, która poza swoją wyrafinowaną głębią smaku, charakteryzuje się też wysoką zawartością białka, witamin i składników mineralnych. To doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację, które zadowoli zarówno miłośników mięsa, jak i entuzjastów pysznych i zdrowych warzyw. Ten przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 0,25 kg mięsa wieprzowego
- brokuł
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- Pół puszki kukurydzy
- 2 marchewki
- 100 ml przecieru pomidorowego
- kostka rosołowa
- 2 łyżki curry
- 1 łyżka czerwonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oleju
Curry z warzywami – jak zrobić?
- Schab pokrój w paski, obtocz w pół łyżeczce curry i przesmaż na łyżce oleju przez około 5 minut. Dorzuć umytą, obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Smaż jeszcze 2-3 minuty.
- Przygotuj 1 l bulionu z kostki rosołowej i zalej nim mięso z marchewką. Dodaj przecier pomidorowy, curry i czerwoną paprykę. Wymieszaj dokładnie i gotuj na dużym ogniu 5 minut, aż składniki przejdą zapachem curry.
- Umyj fasolkę szparagową (lub rozmroź jeśli używasz mrożonej) i dodaj do mięsa z marchewką. Następnie brokuł blanszuj: wrzuć na gotującą się wodę i gotuj około 3 minuty, tak aby nie stracił koloru. Dodaj do gotującego się curry razem z kukurydzą. Całość podgrzewaj do momentu aż warzywa będą miękkie.
Curry z warzywami – dodatkowe informacje
Curry można podawać z ryżem lub z ziemniakami. Ziemniaki możesz ugotować osobno lub wrzucić do smażącego się schabu i gotować w bulionie. Pamiętaj jednak żeby pokroić je w drobne kawałki i gotować curry dłużej – tak by ziemniaki się ugotowały.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Curry z bakłażana i ciecierzycy
Następny przepis: Curry z wieprzowiną i ananasem