Cukinie faszerowane kurkami i serem plesniowym
Cukinie faszerowane kurkami i serem pleśniowym to pyszny przepis na sycące, lekko pikantne i pełne kremowej głębi danie. Włoska cukinia, z jej soczystym miąższem, łączy się tu z intensywnym smakiem dzikich grzybów kurka. Odważne dodanie sera pleśniowego podnosi to danie na wyżyny kulinarne, dodając mu delikatnej pikantności i bogactwa smaku. Ten przepis to prawdziwe połączenie klasyki i nowatorstwa, a każdy kęs obiecuje symfonię różnorodnych, ale idealnie zharmonizowanych smaków. Cukinia faszerowana kurkami to propozycja dla tych, którzy szukają niebanalnych rozwiązań na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi.
admin
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 20 dag małych kurek
- 1 mała cebula
- olej
- 10 dag sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 pomidor
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Cukinie faszerowane kurkami i serem plesniowym – jak zrobić?
- Cukinie przekroić na pół i wydrążyć, lekko osolić. Kurki oczyścić, myć i pokroić na kawałeczki. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurki z cebulą. Następnie dodać pokrojony w kostkę pomidor, pokrojoną w paseczki paprykę, bułkę tartą i 1 łyżkę masła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Chwilę smażyć na wolnym ogniu, około 5 minut. Pod sam koniec dodać ser pleśniowy i natkę pietruszki, wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełniać wydrążone cukinie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 25 minut.
porady – dodatkowe informacje
Zamiast kurek można użyć inne grzyby.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinia Zapiekana z Serem
Następny przepis: Cukinie faszerowane mięsem z indyka