Cukinia w sosie pomidorowym

Cukinia w sosie pomidorowym

Zapraszamy do odkrycia smaku Cukinii w sosie pomidorowym. Jest to pyszne, lekkie danie, które zdobi stoły rodzinne, restauracyjne i piknikowe na całym świecie. Cukinia, dobrze znana, prozdrowotna składnik diety, jest tu podkreślona przez soczysty sos pomidorowy. Ta kombinacja stanowi symfonię smaków, która nie tylko doda uroku Twojemu codziennemu posiłkowi, ale także dostarczy Ci mnóstwo witamin i składników odżywczych. W sam raz na letni obiad czy kolację. Delikatne mięso cukinii idealnie łączy się z pikantnym sosem pomidorowym, a smak potrawy staje się jeszcze bardziej wyrafinowany.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje
  • 1 kg cukinii
  • 1 duży pomidor malinowy około 40 dag
  • 2 średnie cebule czosnkowe
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz do smaku
  • 10 dag chudej kiełbasy – u mnie z oczkiem

Cukinia z sosem pomidorowym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, smażyć około 5 minut. Cukinię opłukać, obrać, przekroić na pół. Jeśli cukinia ma ziarnka, usunąć, pokroić w grubszą kostkę, dodać do cebuli, podlać 2-3 łyżkami wody. Całość dusić około 10 minut. Cukinia ma być miękka, nie rozpadająca się. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, dodać do cukinii. Kiełbasę również pokroić w kosteczkę i dodać do cukinii. Całość dusić na małym ogniu aż powstanie gesty sos i składniki się dokładnie połączą, około 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

xxxx – dodatkowe informacje

1.do potrawki można dodać ząbek czosnku


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia w zalewie curry
Następny przepis: Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode