Cukinia w mięsnym gulaszu

Cukinia w mięsnym gulaszu

Cukinia w mięsnym gulaszu to idealny przepis na pożegnanie lata i powitanie jesieni. Ten rozbudowany obiad łączy w sobie smak soczystego mięsa, pikantnego sosu i delikatnej cukinii, tworząc niesamowitą kompozycję smaków dla Twojego podniebienia. To doskonała propozycja dla osób, które kochają tradycyjne dania gulaszowe ale szukają pomysłu na ich urozmaicenie. Dodatek cukinii sprawia, że potrawa jest mniej ciężka i bardziej zdrowa. Cukinia w mięsnym gulaszu sprawdzi się jako sycący obiad dla całej rodziny. Jest to potrawa, która nie tylko wygląda apetycznie, ale także zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 1/2 kilograma schabu bez kości
  • 30 dekagramów pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • jarzynka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • Do przyprawienia mięsa:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki zgniecionego czosnku
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • odrobina papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Cukinia w mięsnym gulaszu – jak zrobić?

  1. Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki do przyprawienia mięsa wymieszać i dokładnie wetrzeć w kawałki mięsa. Odstawić do lodówki.
  2. Warzywa umyć i obrać. Paprykę oczyścić z nasion i razem z cebulą i cukinią pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce.
  3. Mięso podsmażyć na oleju, dodając pod koniec smażenia cebulę. Przełożyć do większego garnka, dodać pieczarki, paprykę, marchewkę i pietruszkę. Koncentrat rozpuścić w 2 szklankach wody i dodać do potrawy. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
  4. Następnie dodać cukinię, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną jarzynki. Dusić ok. 30 minut do miękkości warzyw i mięsa. Na końcu posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z brązowym ryżem ugotowanym na sypko.

Cukinia w mięsnym gulaszu – dodatkowe informacje

Surowe mięso można przyprawić parę godzin wcześniej i wstawić do lodówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia smażona w mące
Następny przepis: Cukinia smażona z cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode