Cukinia faszerowana ryżem i warzywami
Cukinia faszerowana ryżem i warzywami to apetyczny przepis na zdrowy posiłek, który dostarczy twojemu organizmowi mnóstwo wartości odżywczych. To doskonałe danie dla wegetarian i wegan, ale z pewnością zachwyci i miłośników mięsa. Bogata w błonnik cukinia w połączeniu z ryżem i innymi warzywami stworzy sycące, a jednocześnie lekkie danie. Cukinia nadziewana ryżem jest wprost stworzona do zapieczenia, co podkreśla jej naturalny, delikatny smak. Jeżeli szukasz inspiracji na wykorzystanie cukinii w kuchni, ten przepis na cukinię faszerowaną ryżem i warzywami na pewno ci się spodoba.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu
- 1 większa cukinia
- 4 plastry boczku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- Łyżka masła
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
- Tłuszcz do smażenia
- Ser żółty do posypania
Cukinia faszerowana ryżem i warzywami – jak zrobić?
- Ryż ugotować.
- Cukinię przekroić wzdłuż na połowę, środek wydrążyć za pomocą łyżki. Cukinie osolić i posypać pieprzem.
- Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu. Dodać ugotowany ryż, paprykę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i masło, wymieszać i doprawić do smaku.
- Cukinie nadziać farszem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 1h.
- 10 minut przed końcem cukinię wyjąć z piekarnika, posypać z wierzchu startym żółtym serem i ponownie zapiec.
Cukinia faszerowana ryżem i warzywami – dodatkowe informacje
Cukinię można podawać polaną ketchupem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinia faszerowana ragu
Następny przepis: CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW