Cukinia a`la schabowy

Cukinia a`la schabowy

Zanurz się w niespodziewane połączenie smaków z naszym przepisem na cukinię a’la schabowy. Ta wegetariańska wersja tradycyjnego dania zaskoczy cię swoją kuszącą teksturą i delikatnym smakiem. Wykorzystując proste składniki, takie jak cukinia, przekształcimy ją w doskonały zamiennik schabowego. Idealny na lekkie obiady czy kolacje, ten przysmak zdrowej kuchni przemówi nie tylko do miłośników warzyw, ale i do osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o nowe, ekscytujące dania. Oto przepis na schabowe z cukini, które z pewnością pokochają wszyscy.

Składniki:

  • 1 świeża cukinia
  • ciasto:
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • mąki tyle, ile będzie potrzeba
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Cukinia a`la schabowy – jak zrobić?

  1. Cukinia a`la schabowy
    1.
    Młodą cukinię obieramy i kroimy na plastry o grubości około pół cm.
  2. Cukinia a`la schabowy
    2.
    Robimy ciasto: jajka rozbijamy z mlekiem, dodajemy tyle mąki żeby ciasto było nie za gęste, dodajemy do smaku sól i pieprz. Wszystko razem dobrze mieszamy.
  3. Cukinia a`la schabowy
    3.
    Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Cukinię obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  4. Cukinia a`la schabowy
    4.
    Cukinię podajemy z ziemniakami i dowolnym mięskiem.

xxxx – dodatkowe informacje

Taka cukinia doskonale również smakuje sama.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia duszona z papryką
Następny przepis: Cukinia faszerowana komosą ryżową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode