Cukinia a`la schabowy
Zanurz się w niespodziewane połączenie smaków z naszym przepisem na cukinię a’la schabowy. Ta wegetariańska wersja tradycyjnego dania zaskoczy cię swoją kuszącą teksturą i delikatnym smakiem. Wykorzystując proste składniki, takie jak cukinia, przekształcimy ją w doskonały zamiennik schabowego. Idealny na lekkie obiady czy kolacje, ten przysmak zdrowej kuchni przemówi nie tylko do miłośników warzyw, ale i do osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o nowe, ekscytujące dania. Oto przepis na schabowe z cukini, które z pewnością pokochają wszyscy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 świeża cukinia
- ciasto:
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- mąki tyle, ile będzie potrzeba
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Cukinia a`la schabowy – jak zrobić?
-
1.
Młodą cukinię obieramy i kroimy na plastry o grubości około pół cm. -
2.
Robimy ciasto: jajka rozbijamy z mlekiem, dodajemy tyle mąki żeby ciasto było nie za gęste, dodajemy do smaku sól i pieprz. Wszystko razem dobrze mieszamy. -
3.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Cukinię obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. -
4.
Cukinię podajemy z ziemniakami i dowolnym mięskiem.
xxxx – dodatkowe informacje
Taka cukinia doskonale również smakuje sama.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinia duszona z papryką
Następny przepis: Cukinia faszerowana komosą ryżową