Cukinia duszona z papryką

Cukinia duszona z papryką

Przedstawiam przepis na puszystą i soczystą duszoną cukinię z papryką. Jest to sycąca i smakowita propozycja na codzienny posiłek, którą można podać jako danie główne lub jako dodatek do mięsa. Składniki takie jak cukinia i papryka dają potrawie wyjątkowo świeży i letni smak, a jednocześnie dostarczają wielu cennych dla zdrowia składników. Cukinia i papryka podane razem to doskonałą kombinacja smaków i kolorów, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi pysznego jedzenia. Przepis ten jest nie tylko prosty, ale także zdrowy i niskokaloryczny.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżka dowolnego pikantnego sosu paprykowego lub płatki chili
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki

Cukinia duszona z papryką – jak zrobić?

  1. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę.
  2. Dodajemy paprykę pokrojoną oraz czosnek. Dusimy 5 minut.
  3. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do papryki wraz z przecierem, keczupem, sosem paprykowym lub łyżeczką chili, vegetą i cukrem. Doprawiamy pieprzem. Przykrywamy i dusimy co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia będzie robić się miękka doprawiamy solą i posypujemy natką.

Słowa kluczowe:

Cukinia duszona z papryką – dodatkowe informacje:

Podawać z pszennym pieczywem posmarowanym masełkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukierki domowej roboty
Następny przepis: CUKINIA ANANASOWA.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode