Cukinia duszona z papryką
Przedstawiam przepis na puszystą i soczystą duszoną cukinię z papryką. Jest to sycąca i smakowita propozycja na codzienny posiłek, którą można podać jako danie główne lub jako dodatek do mięsa. Składniki takie jak cukinia i papryka dają potrawie wyjątkowo świeży i letni smak, a jednocześnie dostarczają wielu cennych dla zdrowia składników. Cukinia i papryka podane razem to doskonałą kombinacja smaków i kolorów, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi pysznego jedzenia. Przepis ten jest nie tylko prosty, ale także zdrowy i niskokaloryczny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka vegety
- 1 łyżka dowolnego pikantnego sosu paprykowego lub płatki chili
- szczypta cukru
- sól i pieprz
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 4 łyżki keczupu
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
Cukinia duszona z papryką – jak zrobić?
- Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę.
- Dodajemy paprykę pokrojoną oraz czosnek. Dusimy 5 minut.
- Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do papryki wraz z przecierem, keczupem, sosem paprykowym lub łyżeczką chili, vegetą i cukrem. Doprawiamy pieprzem. Przykrywamy i dusimy co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia będzie robić się miękka doprawiamy solą i posypujemy natką.
Słowa kluczowe:
Cukinia duszona z papryką – dodatkowe informacje:
Podawać z pszennym pieczywem posmarowanym masełkiem.