Coś z niczego
Przepis „Coś z niczego” to idealny sposób na wykorzystanie składników, które mamy pod ręką, aby stworzyć coś naprawdę smacznego. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić coś słodkiego z niczego? Czy szukałeś pomysłu na obiad, który można przyrządzić z przypadkowych składników? Ten przepis odpowiada na te pytania, proponując prosty i kreatywny sposób na przyrządzenie czegoś słodkiego. Wystarczy spojrzeć na swoją spiżarnię inaczej, a odkryjesz, że możliwości są nieskończone. Ten przepis jest dowodem na to, że można stworzyć coś wyjątkowego z niczego.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
– około 150 g mąki (ja użyłam pełnoziarnistej, żeby było zdrowiej, ale może być dowolna)
– niecałe pół szklanki wody
– 10 dag świeżych drożdży
– pół łyżeczki cukru
– sól do smaku
– olej do smażenia - Farsz:
– 3-4 plastry szynki drobiowej
– kawałeczek startego na tarce sera żółtego
– trochę posiekanej i podsmażonej wcześniej cebuli
– inne dodatki według uznania np. pieczarki, pomidory, oliwki
Coś z niczego – jak zrobić?
- Drożdże razem z cukrem rozpuścić w wodzie, dodać łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać łyżką bardzo dokładnie, odstawić na ok 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie nasmarować lekko patelnię olejem, rozgrzać, wyłożyć ciasto na całej patelni, smażyć pod przykryciem. Gdy jedna strona się usmaży, przewrócić, położyć szynkę, cebulkę, czy inne dodatki, posypać startym serkiem. Smażyć jeszcze chwilę na niewielkim ogniu, do rozpuszczenia sera.
Coś z niczego – dodatkowe informacje
Polecam posmarować „pizzę” koncentratem pomidorowym, przed wyłożeniem farszu. Jeśli ciasto ma zbyt wolną konsystencję, polecam wykładać na patelnię, formując go rękami zwilżonymi przedtem wodą – ciasto nie będzie się kleić do rąk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Coś pysznego
Następny przepis: CREMA PASTICCERA (WŁOSKI KREM BUDYNIOWY)