Coś pysznego
„Coś pysznego” to przepis, który spełni Twoje najśmielsze kulinaria oczekiwania. Wykorzystując proste składniki, dostępne w każdym domu, pozwoli ci stworzyć niesamowite potrawy, które zaskoczą zarówno Ciebie, jak i Twoich gości. Ten przepis jest też doskonałą bazą do eksperymentów – zachęcamy do dodania swoich ulubionych składników i przypraw, aby stworzyć coś naprawdę własnego. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy stawiasz pierwsze kroki w kuchni, „Coś pysznego” jest idealnym wyborem na każdą okazję.
admin
Składniki:
- ugotowany w całości seler
- ugotowana w całości marchewka
- ser gouda z zielonym lub czerwonym pesto
- jajko
- bułka tarta
- starty parmezan
- opcjonalnie pieprz kolorowy i sól
Coś pysznego – jak zrobić?
-
1.
Selera i marchewkę kroimy na plasterki grubości pół centymetra. W marchewce wycinamy na środku okrągły otwór, możemy użyć nożyka do wycinania gniazd nasiennych. -
2.
W selerze ostrożnie za pomocą foremki do ciastek wycinamy otwór. -
3.
Ser kroimy na plasterki pół centymetrowe. Wycinamy w nich ostrożnie kształty foremką oraz kółeczka nożykiem do usuwania gniazd nasiennych. -
4.
Kółeczka wkładamy w marchewkę, a kształty wycięte foremką w selera. -
5.
Obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z parmezanem. -
6.
Smażymy na rumiany kolor z lewej i prawej strony.
Coś pysznego – dodatkowe informacje
Zamiast goudy możemy użyć innego ulubionego żółtego sera lub fety greckiej.